Vieze plakkerige knoppen in de auto? Zo maak jij ze weer als nieuw

Sommige automerken hebben een rubberachtig laagje op de knoppen. Op den duur kan dit rubberachtige laagje vies en plakkerig worden. Dit niet makkelijk schoon te maken. Heb jij hier ook last van? Lees dan verder om erachter te komen hoe je deze knoppen toch schoon kunt houden en krijgen.


Welke automerken hebben deze knoppen met een rubberachtig laagje?

Niet alle automerken hebben deze knoppen, automerken die hier wel bekend om staan zijn: Ferrari, Volvo, Mercedes-Benz, Opel, Porsche en Fiat. Meestal zijn het de knoppen die dit laagje hebben, maar bij sommige auto’s zijn het zelfs de deurgrepen die plakkerig worden. Ook komt dit rubberachtige laagje wel eens voor bij huishoudelijke apparaten.


Wat is het wondermiddel voor deze plakkerige vieze knopjes?

Helaas is er niet een middel die bij alle knoppen werkt. Het rubberachtige laagje kan bij het ene voertuig toch weer anders zijn dan bij de ander. Toch werkt Dasty het beste volgens de meeste mensen, het is geen agressief spul dus hiermee kun je het altijd eerst even mee proberen. Een andere oplossing is om schoonmaakmiddel te gebruiken die eigenlijk gemaakt is om gitaren te onderhouden. Dit is een schoonmaakmiddel op basis van citroenzuur het heet Dunlop 65.


Er zijn meer middelen die zouden kunnen helpen, zoals soda opgelost in water. Het wordt dan wel schoon, maar het kan zijn dat de knoppen een beetje wit uitslaan en dit wil je liever niet. Anderen raden juist weer hele agressieve middel aan, zoals aceton of nagellak remover waar aceton in zit of spiritus. Hierdoor wordt het hoogstwaarschijnlijk wel echt schoon, maar de kans is groot dat je hierdoor ook gelijk de symbolen of cijfers verwijdert. Het kan zelfs zo agressief zijn dat je de hele laag wegpoetst en een kale glanzende knop overhoudt. Dit is zonde van de knoppen.


Hoe breng je het gekozen reinigingsmiddel aan?

Het beste is om één van de schoonmaakmiddelen aan te brengen en het een tijdje in te laten trekken. Daarna kan je er overheen gaan met een poetsdoek of een tandenborstel. Op deze manier is de knop of andere oppervlakte hopelijk niet meer vies en plakkerig. Als de desbetreffende knoppen verwijderd kunnen worden, is dit handig voor het schoonmaken. Dan kun je deze laten weken in een laagje met reinigingsmiddel. Zo kunnen de knoppen goed weken en wordt het schoonmaken makkelijker.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands