Veel automobilisten onderschatten het gevaar van rijden zonder gordel

Een opvallend resultaat uit een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) deze week. Maar liefst een derde van de in 2017 op de snelweg om het leven gekomen automobilisten had geen gordel om. Van een groot deel was ook nog eens onbekend of deze wel of geen gordel om hadden op het moment van het ongeluk. Een andere statistiek om deze cijfers in perspectief te plaatsen, zo’n 97% van de automobilisten draagt een gordel buiten de bebouwde kom.



Langs de wegen stikt het van de borden die veilig rijden op allerlei verschillende manieren promoten. De bekendste is de bob campagne die rijden onder invloed tegen gaat. Maar ook borden die automobilisten aansporen om zich te houden aan de maximum snelheid of het gebruik van hun smartphone achter het stuur zien we regelmatig. Borden die het dragen van een gordel moeten promoten zie je echter maar weinig.


Volgens het SWOV onderschatten deze mensen het gevaar en de risico’s van het rijden zonder ongeluk. Ook overschatten ze hun eigen rijcapaciteiten. Airbags hebben bijvoorbeeld minder effect als er geen gordel gedragen wordt. Opvallend veel van de slachtoffers hadden de gordelverklikker uitgeschakeld of droegen de gordel achter het lichaam. Deze levens hadden misschien gespaard kunnen worden.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands