Van grote naar compacte MPV occasion

Als je met je gezin op vakantie wilt, dan zijn grote MPV-modellen ideaal om naar die mooie camping in Zuid-Europa te rijden. Waarom worden grote MPV occasions dan steeds minder populair?


De grote gebruikte MPV verkopen zijn in de eerste vier maanden van 2014 gedaald. Tweedehands modellen als de Renault Espace en de Chrysler Voyager zijn sinds 1 januari 2014 ruim 12 procent minder verkocht tot een totaal van 41.066 exemplaren. De verkoop van kleinere gebruikte MPV’s, zoals de Opel Meriva en Nissan Note, steeg juist wel in de eerste vier maanden van dit jaar. Autobedrijven verkochten 12.360 MPV occasions, 5,8 procent meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.


Juni topmaand MPV verkopen

Consumenten hebben nog wel belangstelling voor MPV’s, alleen niet het hele jaar door. Van maart tot juli kopen particulieren maandelijks zo’n 12.000 gebruikte MPV’s van autobedrijven. In de maanden augustus tot december loopt dit aantal terug tot gemiddeld 9.000 occasions per maand.


De verkopen liggen in het voorjaar dus twintig procent hoger. De topmaand voor gebruikte MPV’s is in juni. Dit is ook logisch. VPM’s worden vooral gebruikt door gezinnen met meerdere kinderen, bij uitstek voor gezinsuitjes en vakanties. Zodra in het voorjaar het seizoen hiervoor begint, worden er dan ook meer MPV occasions verkocht. De verschuiving van grote naar kleine MPV’s is al enige tijd geleden begonnen. De belangstelling voor de grootste MPV’s als de Renault Espace en Chrysler Voyager neemt al jaren af. De verkopen van kleine MPV occasions groeiden daarentegen, omdat er niet alleen meer modellen op de markt kwamen, maar ook omdat consumenten steeds vaker kiezen voor auto’s die goedkoper in wegenbelasting en verbruik zijn.


Populaire MPV’s

Welke MPV modellen zijn van januari tot april het meest populair? De top vijf MPV occasions bleef onveranderd. De Renault Scénic is veruit het meest populaire model uit dit segment, hoewel het tegelijk het model is waarvan dit jaar het absolute aantal B2C-verkopen het meeste daalde. Opel is sterk vertegenwoordigd, maar de B2C-verkopen van onder andere de Ford B-max (+170%), Mercedes-Benz B-klasse (+24,1%), Kia Venga (+61,5%) en Citroën C4 Picasso (+14,1%) groeiden het sterkst.


MPV occasion verkopen

Wil jij eigenlijk wel van je MPV model af, maar je weet niet waar jij een potentiële koper kunt vinden voor je occasion? Uit recent onderzoek van Autobiz bleek dat er op dit moment nog nooit zoveel occasion online worden aangeboden. Als jij dan ook nog een minder populair model als een grote MPV wilt aanbieden, dan moet je wel enig geluk hebben als je je occasion dan snel kunt verkopen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands