Tesla bijna klaar voor de toekomst

Autofabrikant Tesla heeft grootse toekomstplannen. Er liggen plannen op tafel voor nieuwe vestigingsplaatsen, een eigen netwerk van supersnelle laadpalen, zelfrijdende auto’s en de start van de online verkoop van de nieuwe Model S.

Tesla-oprichter Elon Musk denkt dat er "een sterke vraag is naar auto’s die sportieve prestaties combineren met een schoon geweten". Daarom gaat Tesla op alle vlakken fors uitbreiden.

Tesla verkopen moeten groeien

De Amerikaanse autofabrikant heeft de afgelopen tijd niet stilgezeten. Musk en zijn team werken keihard aan de ambitie om van Tesla Motors het nummer 1 bedrijf in groene auto’s te maken. Voor nu zijn de bedrijfsresultaten nog even ondergeschikt aan deze ambitie, maar niemand verwacht dat Tesla in deze fase van zijn bestaan winstgevend is. Bovendien is het concern volop aan het investeren. Want wie de nummer 1 wil zijn, moet wel z’n zaakjes in orde hebben om de beoogde 60.000 auto’s aan de man te brengen. Voor dit jaar mikt Tesla nog op 35.000 verkochte exemplaren, maar dit aantal moet snel groeien. Volgend jaar moet de teller op 60.000 verkochte EV's staan, voor de periode na 2015 wil het concern zelfs 100.000 Tesla’s verkopen.


Sterkere batterijen

Tesla investeert onder meer in de bouw van een grote batterijenfabriek. Als je als autofabrikant meer EV’s wil verkopen, dan is het een vereiste dat er voldoende batterijen beschikbaar zijn. Verder is het enige substantiële bezwaar tegen elektrische auto’s de batterij. Tesla zal daarom efficiëntere batterijen voor in de auto’s maken. Door de batterijen aan te pakken, maakt Musk zijn sportauto’s nog innovatiever en toegankelijker. Op het eerste oog een sterke zet van het Amerikaanse concern, dat zegt alle voorbereidingen inmiddels te hebben getroffen om een terrein buiten Reno, Nevada, klaar te maken voor de bouw van de gigantische batterijenfabriek. Met de 100.000 verkopen in het achterhoofd, volstaat die ene fabriek niet. Tesla heeft dus nog meer plannen voor fabrieken. Musk zal de komende maanden meer informatie naar buiten brengen, maar voorlopig lijken de mogelijke vestigingsplaatsen in het zuiden van de Verenigde Staten te liggen, zoals in de staten Californië, New Mexico en Texas.


Eindassemblage in ons land

De beschikbare batterijen zijn natuurlijk slechts het begin. Want waar moet je met je batterijen heen als je niet genoeg auto’s van de productieband kunt laten rollen? Daarom zal Tesla dit jaar de fabriek in Fremont moderniseren en uitbreiden, waardoor er in 2015 inderdaad die 60.000 stuks op de markt kunnen komen. Ook voor de Europese markt worden er investeringen gedaan. Tesla heeft al een distributiecentrum en eindassemblagefabriek voor de Europese markt in Tilburg, maar daar komt nu volgens de gemeente een tweede vestiging bij. Vanuit Tilburg levert de Amerikaanse autobouwer onder meer elektrische auto’s in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Het nieuwe pand van Tesla, dat in de eerste helft van 2015 in gebruik wordt genomen, is ongeveer 43.000 m2 groot. De auto’s komen via de Rotterdamse haven ons land binnen en worden vervolgens vervoerd naar de West-Brabantse stad, waar de eindassemblage plaatsvindt. Tesla werkt momenteel ook aan de oprichting van een eigen netwerk van supersnelle laadpalen in Europa. Die worden zo geplaatst dat Tesla-rijders nagenoeg zonder problemen door Europa kunnen rijden. In de EU zijn al ongeveer 75 laadstations geplaatst.


Model S krijgt ‘D’

Voor alle grote toekomstplannen gebruikt Tesla de Model S als boegbeeld. Dan kan het model wel een opfrisbeurt gebruiken. Er werd al langere tijd een nieuw model verwacht, maar onlangs heeft de autofabrikant de nieuwe Model S onthuld. Het nieuwe vlaggenschip is voortaan ook leverbaar met vierwielaandrijving. De nieuwe Model S krijgt de letter ‘D’ mee, dat staat voor ‘dual engine’. De auto heeft een motor bij de voor- en een motor bij de achteras. Afhankelijk van de gekozen uitvoering heb je 700 pk tot je beschikking. Met andere woorden: in 3,4 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur.


Deze nieuwe Tesla is vanaf de tweede week online te koop op Tmail, de digitale etalage voor merkfabrikanten van het Chinese internetbedrijf Alibaba. Het is de eerste keer dat Tesla auto’s buiten de eigen kanalen online aan Chinezen verkoopt. De samenwerking met Alibaba startte afgelopen voorjaar, toen Tesla de betaalmethode Alipay ging gebruiken voor de eigen online verkoop. De Model S D staat vanaf volgend jaar april in onze showrooms. Wellicht kunnen we dan ook al de zelfrijdende auto van Tesla bewonderen. Zelfrijdende auto’s lijken toekomstmuziek, maar als het Tesla een beetje meezit, kunnen we er volgend jaar al in rijden. In ieder geval moet het model op de snelweg al volledig zelfstandig rijden. In totaal zou 90 procent van de af te leggen routes gereden kunnen worden zonder zelf aan het stuur te zitten.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands