Door slimme stoplichten straks sneller door de stad?

Het wordt steeds drukker op de Nederlandse wegen. Extra asfalt en rekeningrijden zijn veelgenoemde maatregelen in de politiek. In stedelijke gebieden kunnen slimme stoplichten de doorstroming bevorderen. Daarmee kunnen we de reistijd en CO2-uitstoot terugdringen.


Momenteel rijden er 8,2 miljoen auto’s op de Nederlandse wegen, bijna 15% meer dan 10 jaar geleden. En deze stijging zal zich de komende jaren nog doorzetten. Binnen 5 jaar kunnen we 30% langer onderweg zijn naar onze bestemmingen als er niet wordt ingegrepen. Slecht nieuws voor wie regelmatig onderweg is. Gelukkig wordt er veel nagedacht over oplossingen en alternatieven. Extra asfalt en rekeningrijden worden regelmatig genoemd maar liggen politiek gevoelig. In de stad is er echter winst te halen door de toepassing van nieuwe technieken.

Floating car data

Via mobiele telefoons en navigatiesystemen is er tegenwoordig veel informatie beschikbaar waarmee goed te zien is hoe druk het is op bepaalde trajecten van de weg. Dit wordt ‘floating car data’ genoemd. Door deze gegevens over een langere periode te verzamelen is het mogelijk alle knelpunten vast te stellen en hier precieze tijdstippen aan te koppelen. Zo kan hier op worden ingespeeld en is het mogelijk de doorstroming op piekmomenten te verbeteren.


Intelligente stoplichten

Een stap verder zijn de zogeheten slimme verkeerslichten. Stoplichten die geen mensen nodig hebben om verkeer te herkennen en zich hierop kunnen aanpassen. Ook kunnen ze informatie delen met weggebruikers. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een verkeerslicht je via een app informeert over de nog resterende tijd tot een rood of groen stoplicht of je een adviessnelheid kan aanraden.


Een definitieve oplossing?

Dergelijke technieken zullen de doorstroming zeker bevorderen. Maar is het ook een definitieve oplossing voor knelpunten? Dat moet de tijd uitwijzen. Uiteindelijk nemen auto’s toch plaats in beslag en is er maar een beperkte hoeveelheid wegdek beschikbaar.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands