Het perfecte schoeisel voor je auto!

Zit jij regelmatig op de weg? Dan wil je natuurlijk veilig en comfortabel kunnen rijden. Het gebruik van het juiste schoeisel voor je auto is hierbij cruciaal. Welke banden voor jou geschikt zijn, hangt onder andere af van het klimaat en je eigen wensen. We onderscheiden 3 types: zomer-, winter en all-season banden. Maar wat is nu het verschil? En in welke tijd van het jaar kun je ze het beste omwisselen? 

Zomerbanden

In de meeste gevallen worden auto’s standaard met zomerbanden geleverd. Ze hebben gladde profielblokken en de samenstelling van het rubber is harder dan bij winterbanden. Hierdoor hebben zomerbanden bij hoge temperaturen een betere grip op het wegdek waardoor de remweg korter wordt. In de winter wordt het rubber nog harder waardoor het zijn grip verliest. Daarom is het heel belangrijk om je banden tijdig om te wisselen.


Winterbanden

Winterbanden hebben een ander effect op het wegdek dan zomerbanden. Het rubber van winterbanden is samengesteld van zacht materiaal. Daarnaast is het profiel anders opgebouwd en lopen de afvoerkanalen naar de buitenkant toe. Door het zachte rubber en de meervoudige profielblokken, beweegt een winterband makkelijker. Hierdoor heb je tijdens winterse weersomstandigheden meer grip en kun je 2 á 3 keer sneller stoppen. Bij een hoge temperatuur wordt het rubber van winterbanden té zacht waardoor je de grip op het wegdek verliest. Bovendien slijten ze veel sneller en heeft het een negatief effect op het brandstofverbruik van je auto.


All-season banden

All-season banden zijn – zoals de naam al zegt - banden waar je het hele jaar door mee kunt rijden. De samenstelling van het rubber is een combinatie van zomer- en winterbanden. Hierdoor blijven de banden in de winter zacht en worden ze tijdens de zomer hard. Het profiel bestaat uit zowel gladde profielblokken als profielblokken met lamellen. Dit zorgt ervoor dat je onder alle weersomstandigheden een goede grip hebt op het wegdek.


Nadelen all-season banden

All-season banden bieden in de winter een betere grip op het wegdek dan zomerbanden, maar niet beter dan winterbanden. In de zomer geldt het precies andersom. Doordat het materiaal van all-season banden een combinatie is tussen zomer- en winterbanden, zijn ze niet hard genoeg om er hoge snelheden mee te rijden. Daarnaast slijten all-season banden sneller in de zomer.


Wanneer moet ik mijn banden wisselen?

In Nederland sneeuwt het niet zo vaak, maar dat betekent niet dat je je zomerbanden in de winter niet hoeft om te wisselen. Bij temperaturen onder de 7 graden is het raadzaam om met winterbanden te rijden. Is het boven de 7 graden? Dan is het verstandig om je auto te voorzien van zomerbanden. Zo heb je meer grip op het wegdek en bespaar je brandstof.


Aanduidingen op de band

Op een autoband kun je de bandenmaat, het draagvermogen en het snelheidsvermogen aflezen. Maar wat houdt dit nu precies is? Als voorbeeld nemen wij een band in de maat 195/55 R16 87 H 195    de breedte van de band (uitgedrukt in mm) 55     de hoogte van de band (weergeven in percentage van de breedte) R     afkorting van radiaal 16     buitendiameter van de velg (uitgedrukt in inch) 87     draagvermogen van de band (87 komt overeen met 545 kg) H     snelheidssymbool (H komt overeen met 210 km/h).


Wissel je banden dus tijdig om voor een goede grip op het wegdek, een positief effect op je brandstofverbruik en het tegengaan van slijtage.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands