Pas op, overstekend wild

Het is weer de tijd om er lekker op uit te trekken en te genieten van de natuur. Mooie natuur waar je volop wilde dieren kan spotten, dat we hebben we in Nederland zeker. Helaas blijven deze dieren niet altijd in het bos, maar kunnen zij plotseling de weg oversteken. Hoe vermijd je dat je een ree, zwijn of ander dier aanrijdt? Ikwilvanmijnautoaf.nl geeft je tips.

De Veluwe en de Utrechtse heuvelrug zijn prachtige gebieden waar je volop reeën, herten en andere wilde dieren kan spotten én waar je snel en gemakkelijk met de auto naartoe kan rijden. Maar het is wel oppassen geblazen. Vooral in de herfst en winter blijven ze niet altijd op hun beschutte plekje in het bos, maar steken ze vaak de weg over. Een wild dier voor je auto, dat komt hard aan. Lees hier hoe je een aanrijding met wild voorkomt of wat je moet doen als de aanrijding een feit is.


Voorkomen is beter dan genezen

Het is een cliché, maar voorkomen is écht beter dan genezen. De overheid helpt je daarbij een handje door ‘let op groot wild’ verkeersborden bij bosrijke gebieden te plaatsen. Pas je snelheid aan als je dit bord tegenkomt en hou ook de bermen goed in de gaten. Bij zonsopkomst of –ondergang steken dieren het vaakst de weg over. Op verlaten (snel)wegen kan je daarom je grootlicht aanzetten zodat je beter (en vooral verder) ziet. Dat geeft je ook meer tijd om te reageren op wild dat onverwachts oversteekt.


Dim je lichten echter onmiddellijk als je een dier tegenkomt, anders verblind je het dier en kan het geen vluchtweg meer vinden. Uiteraard dim je je lichten ook als er een tegenligger aankomt. Houd er rekening mee dat wilde dieren zich erg onvoorspelbaar kunnen gedragen. Vaak blijft het ook niet bij één dier dat oversteekt: ze verplaatsen zich in groepen. De kans bestaat dat andere dieren hun leider blindelings volgen.


Toch een ongeluk, wat nu?

Ondanks dat je goed hebt opgelet kan het altijd gebeuren dat je toch een dier aanrijdt, en wat nu? Kijk eerst of het dier nog leeft. Zo ja, bedek dan de ogen met een deken, dit zorgt ervoor dat het dier rustiger wordt en je niet alsnog gewond raakt door een trap van een hoef. Vervolgens bel je de hulpdiensten.

De politie zal een proces verbaal komen opstellen en contact opnemen met een buitengewoon opsporingsambtenaar. Indien het dier niet meer leeft, volg je nog steeds deze procedure aangezien alleen de buitengewoon opsporingsambtenaar een wild dier mag vervoeren. Doe je dit zelf? Dan riskeer je een boete. Terwijl je wacht op de hulpdiensten neem je de typische voorzorgsmaatregelen die bij elk ongeluk gelden: zet je driehoek en zorg ervoor dat jij en je auto duidelijk zichtbaar zijn voor andere bestuurders. Breng jezelf in veiligheid door aan de kant te gaan staan en trek bijvoorbeeld een veiligheidsvest aan voor extra zichtbaarheid.


Ben ik verzekerd?

Als je een WA-plus of allrisk verzekering hebt, wordt alle schade vergoed. Mocht je nu uitgeweken zijn voor een dier en vervolgens een boom geraakt hebben? Houd er dan rekening mee dat deze schade alleen vergoed wordt als je allrisk verzekerd bent, omdat je dan zelf de schade hebt veroorzaakt. Met een basis WA-verzekering wordt er helaas niets vergoed. Zo’n verzekering beschermt je tegen aansprakelijkheid wanneer je een ongeluk hebt. Een wild dier kan nooit aansprakelijk zijn, vandaar dat alle kosten voor eigen rekening zijn. Als het dier of het leefgebied van het dier een beheerder heeft, kan je de beheerder aansprakelijk stellen. Overleg dus altijd met je verzekering om te zien welke mogelijkheden er zijn. De verzekering zal waarschijnlijk vragen naar bewijsstukken, maak dus vooral foto’s. Eventuele getuigen zijn ook nuttig, zij kunnen meer uitleg geven zodat de verzekering een goed beeld krijgt van de situatie. Op die manier kan je alles snel regelen met je verzekering.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands