Occasion kopen? Check deze 5 tips!

Kies jij voor een tweedehands auto in plaats van een nieuwe? Slim! Want de afschrijving op een nieuwe auto is de eerste twee jaar het hoogst. Ga goed voorbereid op pad en neem de volgende 5 punten mee in je beslissing.


Bepaal je budget en houd eraan vast

Op websites waar occasions worden aangeboden, zit vaak een handige filter waarmee je gemakkelijk zoekt op een maximaal bedrag. Je komt dan niet in de verleiding om iets te kopen dat boven je budget ligt. Cash hebben of een gevulde spaarrekening is uiteraard handig. Zit jij minder ruim in de slappe was, overweeg dan in eerste instantie - renteloos, of tegen een kleine rente – te lenen bij familie of vrienden. Of spaar nog even verder zodat je genoeg hebt. Lenen bij autobedrijven of financiële instellingen is namelijk vrijwel altijd duur! Neem bij je berekening ook vaste kosten als verzekering, wegenbelasting, onderhoud en brandstofverbruik mee.


Kijk breed

Er zijn vast een paar merken waar jouw hart sneller van gaat kloppen. In plaats van je alleen daarop te richten, kun je de kijker echter beter breed houden. Er zijn merken die misschien minder bekend en/of populair zijn, maar dat betekent niet dat ze geen uitstekende modellen leveren. Laat je ook niet teveel leiden door wat anderen misschien van je keuze vinden, of de eventueel slechte reputatie van een merk. Informeer ook eens bij vrienden naar ervaringen met merken/modellen die je minder goed kent.


Maak altijd een testrit

Een blinkend uiterlijk zegt niet alles. Dus of jouw droomauto nu bij een particulier of een autobedrijf staat, maak altijd eerst even een testrit. Let daarbij op soepelheid van sturen en schakelen. Zet de radio uit zodat je eventuele rammels en irritante kraakjes hoort. En zorg dat je ook wat kilometers op de snelweg maakt. Hoe rijdt de auto op hogere snelheden? Zelf niet zoveel kaas gegeten van motorische aangelegenheden? Wees dan niet te trots en neem vooral iemand mee voor advies. Een aandachtspunt dat vaak wordt vergeten is: zit ik lekker? Sommige modellen lijken gemaakt voor lange mensen, terwijl zij hun benen in een ander model bijna weg moeten vouwen. Geven de stoelen genoeg steun in de rug, ook tijdens langere ritten? Is het stuur in hoogte/diepte verstelbaar? Comfort is behoorlijk belangrijk als je veel tijd in je auto doorbrengt.

Wees fair

Geef een verkoper altijd het voordeel van de twijfel en wees je bewust van de gunfactor. Ben je vriendelijk en voorkomend, dan is de kans groot dat hij wat sneller zakt met de prijs. Andersom zul je – bij een aardige en behulpzame verkoper – eerder geneigd zijn om iets meer te betalen. Oprechte, wederzijdse interesse is hier het codewoord. Vraag de verkoper om alle documentatie over de auto en stel vooral veel vragen. Ook over eventuele op handen zijnde reparaties of mankementen. Krijg je eerlijk antwoord? Het verstand speelt uiteraard ook een rol. Laat de auto van je keuze, als je er meer dan 3000 euro voor gaat betalen, voor het ondertekenen van een koopcontract altijd keuren bij een erkend autobedrijf.


Neem je tijd

Bij twijfel: niet doen! Uiteraard kun je deze oude volkswijsheid die – als het gaat om grote aankopen – altijd toepassen. Kijk je dus bij nader inzien liever even verder, of wil je wat bedenktijd om je eventueel overdadige enthousiasme te temperen? Het is je goed recht. Loop liever niet weg om de prijs te drukken, maar wees eerlijk over je beweegredenen. Kom ook eventuele terugbelafspraken altijd na, dat is wel zo netjes. Het voordeel hiervan is dat je impulsaankopen voorkomt.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands