Minder hypotheek voor huizenkopers met private lease auto

Mensen die particulier een auto private leasen en na 1 april een nieuwe hypotheek willen aanvragen, kunnen veel minder lenen dan nu. Dit komt doordat de regels voor hypotheken verder worden aangescherpt. Hierdoor kan hun hypotheek tienduizenden euro's lager uitvallen, aldus de Consumentenbond.


Niet alleen het private leasen van een auto wordt betrokken, ieder vorm van lease wordt meegenomen. De nieuwe regels gelden ook voor mensen die bijvoorbeeld wasmachines leasen, maar met een veel kleinere impact.


Private leases zijn vanaf 1 april 100% schuld, waardoor het bedrag dat je voor uw woning kunt lenen, wordt verlaagd. "Leasen is maar een lening, het is een financieel contract", zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. "Als je zo'n verplichting hebt, moet je dat beseffen. Vanaf nu heeft het geen zin meer 100% in BKR zijn."


Want dit is verandering. Doorgaans worden dergelijke leningen ten laste van 65% van het leasebedrag gebracht, dat nu met 35% is gestegen. Tegelijkertijd is het - om te beginnen - al moeilijk om een huis te kopen tegen de huidige prijzen. "Soms moet je kiezen tussen een huis en een auto", zegt de Consumentenbond. De nieuwe regels gelden ook voor renovatiehypotheken.


Particuliere huurauto's worden altijd meegerekend onder de hypotheekverstrekkers met NHG, maar niet het volledige percentage. Deze garantie geldt voor hypotheken tot € 355.000. De Vereniging van Eigenaren (VEH) heeft berekend dat het leenbedrag voor mensen die tot 328.000 euro kunnen lenen per 1 januari is gedaald tot minder dan 295.000 euro. Het maximumbedrag van de NHG is sinds 1 januari verhoogd vanwege de steeds duurder wordende huizenprijzen. Als gevolg hiervan kunnen beginners daadwerkelijk meer geld lenen met standaardbescherming. "De impact werd door deze maatregel meteen gecompenseerd."

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands