Met deze tips kun jij je bandenprofiel meten!

Vele mensen zorgen goed voor hun auto en doen netjes de APK. Maar wist je dat je de bandenprofiel ook zelf kunt meten? Het bandenprofiel meten dient regelmatig gedaan te worden. Dit om zeker te weten dat je de wettelijk bepaalde minimum niet overschrijd.


Waarom is bandenprofiel zo belangrijk?

Een goede bandenprofiel zorgt voor voldoende grip op de wegdek. Ook zorgt het ervoor dat water beter wordt afgevoerd. Dit verkleint de kans op aquaplanning. Daarnaast heb je ook minder kans op een klapband. En dat laatste wilt natuurlijk niemand. 


Minimale profieldiepte zomerbanden

Voor zomerbanden is er een wettelijke verplichte minimum van 1,6 mm profiel op de banden. Echter wordt vaak geadviseerd om bij 2 mm de zomerbanden al te vervangen. Dit voor extra zekerheid. Rijden met “slechte” banden kan jou tevens een boete opleveren van maar liefst €300,- wanneer alle vier de autobanden versleten zijn. Het is dus verstandig om dit in de gaten te houden en op tijd te vervangen. 


Minimale profieldiepte winterbanden

Voor winterbanden is de profieldiepte extra belangrijk. Hier moet de profieldiepte dan ook minimaal 4 mm zijn. Als het buiten onder de 7 graden is, wordt er geadviseerd om winterbanden onder je auto te doen. Dit voor betere grip op de wegdek tijdens de wat koudere dagen.


Zelf de profieldiepte van je autobanden meten: hoe doe je dat?

Er zijn meerdere manieren om de bandenprofiel op te meten. Je kan dit laten meten bij een garage, maar je kan dit ook zelf doen met een 1 euro munt. Zet de munt tussen de groeven van je band. Is het gouden randje van de munt nog zichtbaar? Dan is de band aan vervanging toe. Bij een winterband kun je hetzelfde doen, maar dan met een 2 euro munt en dan mag de zilveren buitenrand niet boven de groef uitsteken.
Slijtage aan de bandenprofiel

Tegen de slijtage van de autobanden kun je niet heel veel doen, maar met onderstaande tips kom je al een stuk verder:

·      Regelmatig de bandenspanning controleren. De bandenspanning heeft invloed op het verbruik van de brandstof, kans op een klapband en slijtage aan de banden.

·      Zorg ervoor dat de autobanden goed uitgelijnd en gebalanceerd zijn.

·      Gebruik de juiste autobanden. Denk hierbij aan zomer/winterbanden.

·      Rij natuurlijk niet te hard. Dit veroorzaakt meer wrijving en dus meer slijtage.


Meer informatie over bandenprofiel.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands