Louwman vs Stern: wat zijn de verschillen?

Louwman en Stern zijn twee van de grootste dealerbedrijven in Nederland. Er zijn dan ook zeker overeenkomsten. Zo heeft Louwman in ons land 76 vestigingen en Stern heeft er volgens de website 75. Wat betreft het aantal vestigingen zijn ze dan ook bijna even groot. Ook is er overlap in de merken die deze autodealers verkopen: je kan bij zowel Louwman als bij Stern terecht voor een Mercedes-Benz, smart of Mitsubishi.

 

Dicht bij elkaar

Ook qua verkoopcijfers liggen de bedrijven dicht bij elkaar. Louwman doet het op het eerste gezicht iets beter dan Stern. Alle Louwman-dealers samen verkopen naar eigen zeggen jaarlijks ruim 35.000 auto’s. Stern meldt dat zij in 2019 iets meer dan 20.000 nieuwe auto’s verkochten. Het is lastig een exacte vergelijking te maken omdat in de Louwman-cijfers waarschijnlijk ook de gebruikte personenauto’s zijn meegenomen. Al met al zullen de verkoopcijfers van zowel Louwman als Stern dicht bij elkaar liggen .

 

Verschillen tussen Louwman en Stern

Maar daar houden de overeenkomsten wel zo’n beetje op. Er zijn vooral veel verschillen te ontdekken in deze ondernemingen. Zo is Stern een beursgenoteerd bedrijf met ruim 1850 medewerkers. Stern heeft dus aandeelhouders en dat betekent een zekere druk op het bedrijf om te presteren. Want aandeelhouders willen graag winst zien waar ze van profiteren in de vorm van uitgekeerd dividend. Louwman daarentegen is een bijna honderd jaar oud familiebedrijf. Typerend voor familiebedrijven is de langetermijnvisie en het sociale, duurzame karakter richting medewerkers en klanten. Bij Louwman Group werken bijna 3000 mensen.

 

17 vs 8 automerken

Een van de meest opvallende verschillen tussen Louwman en Stern is het aantal automerken die deze autobedrijven verkopen. Bij Stern kan je terecht voor maar liefst 17 automerken, Louwman verkoopt er 8. Opvallend is verder dat er in die merken weinig overlap zit. Alleen Mitsubishi, smart en Mercedes-Benz worden door beide bedrijven verkocht, verder zijn er geen overeenkomsten. Louwman is daarbij van oudsher gespecialiseerd in Toyota en Lexus waar het bedrijf zelfs importeur van is. Daarnaast kan je er terecht voor een nieuwe of gebruikte auto van Suzuki, Mazda en Peugeot. Vooral Peugeot is populair bij vooral leaserijders en occasionkopers, maar ook Toyota en Mercedes doen het goed bij de Nederlandse autokoper.

 

Ook Stern verkoopt een aantal bekende en populaire merken zoals Opel, Kia, Renault, Volvo en Ford. Wat daarnaast opvalt is het aanbod van Alfa Romeo, Abarth en Subaru waarbij zeker het laatste merk nogal een vreemde eend in de bijt is. Van Subaru werden er vorig jaar maar 263 nieuwe auto’s verkocht in Nederland. Ter vergelijking: Ford verkocht toen ruim 19.000 nieuwe auto’s.

 

Stern is traditioneel

Een ander groot verschil tussen deze bedrijven heeft niet zozeer te maken met hun functie als autodealer, maar meer met hun visie op de toekomst van onze mobiliteit. Door onder andere milieumaatregelen, dichtslibbende binnensteden en het fileprobleem zijn steeds meer mensen op zoek naar andere, flexibele vormen van mobiliteit. Een populaire vorm daarvan is private lease, waarbij je als particulier een auto gaat leasen. Dit kan je doen bij Louwman en Stern, maar tegenwoordig ook bij alle andere merkdealers. Daarna zie je de verschillen bij Stern en Louwman toenemen. Stern profileert zich echt als traditioneel autobedrijf en wil dat ook blijven, vooral door groei te realiseren met overnames van andere autobedrijven.

 

Louwman als mobiliteitsleverancier

Daarentegen ziet Louwman zichzelf steeds meer als ‘mobiliteitsleverancier’. Ze blijven zeker ook gewoon auto’s verkopen, maar daarnaast houden ze zich bezig met mobiliteit door bijvoorbeeld belangen te kopen in autodeelbedrijf WeGo en online fietsenwinkel Fietsvoordeelshop.nl. Via hun platform Driven helpen ze werkgevers en werknemers met mobiliteitsvraagstukken. Het beeld ontstaat hiermee dat Louwman veel meer de verandering doormaakt van een bedrijf dat auto’s verkoopt naar een leverancier van flexibele mobiliteitsoplossingen dan Stern, dat meer een traditionele uitstraling heeft.

 

Conclusie

Maar toch, als autokoper zal je daar niet veel van merken. Je zoekt gewoon een betrouwbare merkdealer waar je je nieuwe of gebruikte auto kan kopen. Het liefst in de buurt zodat je daar ook het onderhoud kan laten doen. Wat dat betreft heb je met zowel Stern als Louwman een betrouwbare merkdealer te pakken.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands