Laagstaande zon tijdens het autorijden

Je stapt de auto in, zodra je op de weg zit heb je door dat je verblind wordt door een laagstaande zon. Je zit met dichtgeknepen ogen achter het stuur, in de hoop meer te zien, maar het helpt niet. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Dit komt doordat je zicht erg verslechterd wordt. Hoe kan je in deze situatie toch veilig de weg op? Wij hebben een paar tips bij elkaar gezet om jou een veiliger gevoel te geven tijdens het rijden met een laagstaande zon.


Verlichting

Zet altijd je lampen aan bij een felle zon. Dit helpt niet om zelf beter te zien tijdens het autorijden, maar zodat anderen jou goed zien. Het beste kan je je dimlichten aandoen. Doe nooit grootlicht aan, dit verblindt de andere bestuurders alleen maar meer.


Zonnekleppen

De meeste mensen maken hier al gebruik van. Het is het klepje die je omlaag kan doen en deels voor de voorruit hangt. Meestal houdt deze de laagstaande zon tegen. Soms zijn ze net te kort, er bestaan ook verlengde zonnekleppen. Hiermee houd je meer zon tegen. Wel moet je oppassen dat de zonneklep niet te veel in je zicht hangt.


Zonnebril

Zorg ervoor dat je altijd een zonnebril in je auto hebt liggen en deze ook bij handbereik ligt tijdens het autorijden. Een zonnebril met een goede uv-licht bescherming is altijd belangrijk, zo worden je ogen goed beschermt tegen schade van het netvlies. Ook is het handig als een zonnebril oranje bruine glazen heeft, hierdoor wordt het contrast verhoogd en heb je minder last van het licht.


Schone autoruiten

Zorg ervoor dat je autoruiten altijd schoon zijn, van buiten en van binnen. De buiten ruiten kun je schoonhouden door de ruitenwisservloeistof aan te zetten of om door de wasstraat te gaan. De ruiten kun je van binnen schoonhouden door glasreiniger te gebruiken en een schone doek.

 

Snelheid aanpassen

Pas je snelheid aan. Jij hebt slechter zicht en dus de andere voertuig bestuurders ook. Het is daarom verstandig om rustiger te rijden, duidelijk en op tijd te laten zien aan het andere verkeer wat jij gaat doen. Op deze manier kan iedereen ruim op tijd reageren en zal het veiliger zijn.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands