Je auto is total loss verklaard: wat nu?

Het moment waarop je te horen krijgt dat je auto total loss is verklaard, kan behoorlijk schokkend zijn. Of je het nu zag aankomen of het als een verrassing komt, de vraag blijft: wat nu? Hieronder leggen we uit wat het betekent als je auto economisch total loss is en wat je stappen zijn.

Wat betekent 'economisch total loss'?

Als je auto eruitziet alsof hij zo uit een actiefilm komt rollen, dan is het duidelijk. Maar soms is de schade niet direct zichtbaar. Dat noemen we 'economisch total loss'. Dit betekent dat de reparatiekosten hoger zijn dan de waarde van de auto. Het is financieel gezien niet logisch meer om de auto te laten repareren.

Wie bepaalt of je auto total loss is?

Deze beslissing ligt meestal bij de verzekeraar. Na een schadeclaim wordt er een expert gestuurd om de schade te beoordelen. Afhankelijk van de schade, de reparatiekosten, de polisvoorwaarden, en de marktwaarde van de auto wordt besloten of de auto total loss is.

Vergoeding bij total loss

  • Als het niet jouw schuld is: Je krijgt de dagwaarde van de auto vergoed van de verzekering van de tegenpartij. Is de schade hoger dan de dagwaarde? Dan ontvang je slechts de dagwaarde.
  • Door eigen schuld: Of je iets vergoed krijgt, hangt af van je verzekering. Bij een WA- of WA-casco-verzekering krijg je niets, bij een allriskverzekering wel de dagwaarde.

Wat te doen met een total loss auto?

Het heeft geen zin om een total loss verklaarde auto te laten repareren. De beste optie is om de auto te verkopen aan een opkoper of sloopbedrijf. Zolang de auto op jouw naam staat, betaal je nog steeds belasting en verzekering. Het zelf regelen van de verkoop kan echter een hoop gedoe zijn.

Ikwilvanmijnautoaf kan uitkomst bieden. Met honderden aangesloten garages en sloopbedrijven is er altijd wel een partij die interesse heeft in jouw auto, ongeacht de staat.

Conclusie

Een auto die total loss verklaard is, kan een lastige situatie zijn, maar er zijn duidelijke stappen die je kunt nemen om verder te gaan. Afhankelijk van je verzekering en de oorzaak van de schade, kun je een vergoeding krijgen. Daarna is het het beste om je auto te verkopen aan een gespecialiseerd bedrijf, zodat je zonder zorgen verder kunt.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands