Bond... James Bond

James Bond en auto’s. In elke film passeren de mooiste én duurste auto’s de revue. Een deel daarvan is nog intact en regelmatig te zien op tentoonstellingen. Helaas zijn er ook een hoop prachtige exemplaren niet meer onder ons. In het kader van de première van alweer de 24e James Bond film ‘Spectre’ ging ikwilvanmijnautoaf.nl op onderzoek. Wat zijn de meest opvallende verschijningen – naast alle ‘bond girls’ natuurlijk – en hoeveel kost dat geintje nu?


Om maar direct met de deur in huis te vallen. De laatste Bond film is de duurste tot nu toe, met een budget van rond de 300 miljoen dollar. Dit komt mede door het enorme wagenpark van Aston Martins, Jaguars en Land Rovers. Een (pijnlijk) weetje:, tijdens het draaien vernietigden de makers voor een slordige € 32,5 miljoen aan auto's, waarvan de meeste schade in Rome viel. Voor 4 seconden film, ja je leest het goed - 4 seconden, hebben ze de hele nacht gefilmd en reden ze een paar miljoen pond in puin toen de auto’s met ongeveer 177 km/u door het Vaticaan scheurden. Je moet er wat voor over hebben om een Bond film te maken.


Hoe exclusief wil je het hebben… De Aston DB10

James Bond en Aston Martin, het is een liefdesgeschiedenis die ruim vijftig jaar geleden begon met de DB5. In de laatste film ‘Spectre’ wordt James bijgestaan door schoonheden zoals Monica Bellucci, Léa Seydoux én … de Aston Martin DB10. Speciaal voor ‘Spectre’ werden er 10 gemaakt en meer zullen het er ook niet worden. Aston Martins meest exclusieve auto ooit, aldus de makers. Van de 10 zijn er overigens nog maar 3 over. De andere 7 zijn gesneuveld tijdens het filmen. Wil je in het bezit komen van deze zeer exclusieve Aston? Dan moet je ten eerste diep in de buidel tasten. Aston Martin heeft besloten slechts 1 van de 3 te koop te zetten via veiling. Naar alle waarschijnlijkheid start het bieden bij de paar ton. Mocht je nu de gelukkige ‘winnaar’ van de veiling zijn dan heb je er nog steeds niet zoveel aan helaas. De auto’s zijn speciaal voor de film gemaakt en niet gekeurd en rijklaar gemaakt. Op de openbare weg zal je deze auto dan ook niet tegenkomen, hij is alleen geschikt voor gebruik op een privéterrein of op circuitdagen..


Naast de speciaal voor de film ontworpen DB10 rijden er in de nieuwste Bond voornamelijk Jaguars en Land Rovers rond. De ‘bad guy’, gespeeld door Christoph Waltz, kruipt achter het stuur van een Jaguar C-X75, zijn handlangers rijden met een Land Rover Defender en een Range Rover Sport SVR. Uiteraard zou het geen Bond film zijn als niet ook de Jaguars speciaal voor de film gemaakt zijn. Van de Jaguar C-X75 zijn er zes oranje wagens gemaakt. Opvallend is dat deze auto in 2010 geïntroduceerd werd als nieuwe Jaguar, maar dat deze nooit in productie genomen is. Speciaal voor de film is de concept auto weer uit het stof getrokken.


Oeps … foutje bedankt

Dat het niet helemaal soepel ging met filmen (alle vernielde auto’s daargelaten) is een feit. Zo werden er midden in de draaiperiode maar liefst vijf Range Rovers gestolen. Deze wagens werden vlak voor transport naar Oostenrijk samen met nog vier andere auto’s gestolen van de parkeerplaats van de Jaguar Land Rover Academy in het Duitse Neuss. Hopelijk hadden de dieven het zich niet al te luxe en comfortabel gemaakt, want hoewel de waarde van de gestolen auto’s rond de € 800.000 wordt geschat zijn de auto’s niet zo gemakkelijk door te verkopen op de zwarte markt. De auto’s waren namelijk al verbouwd tot stunt auto’s. Met ruiten die op spectaculaire wijze bij de kleinste aanraking uit elkaar spatten en een wielophanging die bij het minste of geringste afbreekt. Niet heel verstandig om daar de weg mee op te gaan.


In alle films zijn er wel auto fouten te vinden. In ‘You Only Live Twice’ verandert de auto waarin James gereden wordt bijvoorbeeld van linkshandig sturen naar rechtshandig sturen. In ‘Casino Royal’ komt de gebruikte Alfa Romeo ineens uit een heel ander land mét andere kentekenplaat. Maar, in ‘Spectre’ hebben de makers het volgens de Oostenrijkers nu echt te bont gemaakt. De Britse geheim agent rijdt namelijk rond in een auto met een vals Oostenrijks kenteken. Op de kentekenplaat staat het wapen van de stad Wenen én de letters IL. IL staat voor Innsbruck Land en dit is een bestuursdistrict van de Oostenrijkse deelstaat Tirol. En dat ligt een kleine 500 kilometer ten noordwesten van Wenen.


In Spectre zien we ook een ‘golden oldie’ weer terug, namelijk de Aston Martin DB5. In bijna alle films wordt deze auto gebruikt, maar aan het einde van ‘Skyfall’ leek er een einde aan het DB5 tijdperk te komen. Daar werd deze auto namelijk opgeblazen. Maar wat schetst onze verbazing, in ‘Spectre’ is de DB5 weer terug, mét hetzelfde kenteken, BMT 216A. Blijkbaar doorstaat deze auto de tand des tijds heel erg goed. Als we alle auto’s willen uitlichten dan zijn we nog wel even bezig. Welke auto van James Bond vind jij het mooiste?

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands