Gebruikte hybride auto voor export

Goed nieuws voor Nederlandse leasemaatschappijen. Jordanië is sinds kort de belangrijkste eindbestemming voor de gebruikte hybride auto uit Nederland waar het leasecontract van is afgelopen. 


Leaserijders zijn veelrijders. Daarom hebben ze tegenwoordig vaker een dieselmotor of zijn (semi-)elektrisch aangedreven. Veel voordelen als zakelijke rijder, maar de vraag naar deze auto's zijn op de Nederlandse occasionmarkt laag vanwege de hogere wegenbelasting. Als eenmaal het leasecontract afloopt, dan draagt de automobilist liever de auto over aan de leasemaatschappij dan dat hij zelf de auto overneemt. Dit kan een tegenvaller zijn voor leasemaatschappijen. Vooral nu er aan het einde van dit jaar weer veel leasecontracten aflopen.


Importheffingen verlaagd

Maar er is goed nieuws. Leasemaatschappijen hoeven zich in ieder geval geen zorgen meer te maken waar ze met de gebruikte hybride auto heen moeten. In Jordanië zijn deze zuinige auto’s zeer gewild.

De plotselinge interesse van Jordaniërs in de 2dehands hybride auto is eenvoudig te verklaren. De importheffingen op jonge hybrides is sterk verlaagd. De regering wil op deze manier de aanschaf van zuinige auto’s stimuleren in een poging het land zuiniger te laten rijden.


Jordanië loopt warm voor gebruikte hybride auto

Normaal gaan er slechts enkele honderden Nederlandse auto’s naar het land in het Midden Oosten, dit aantal is inmiddels gestegen naar zo’n 2.000 stuks. Met andere woorden: vorig jaar ging nog geen vijf procent van de geëxporteerde hybrides naar Jordanië. Van januari tot september is dat gestegen tot ruim veertig procent. Dat maakt Jordanië momenteel tot de belangrijkste exportbestemming voor de Nederlandse gebruikte hybride.


Eerder werden er al veel gebruikte hybrides naar Litouwen en andere Oost-Europese landen geëxporteerd. Ook in Rusland was de gebruikte hybride auto uit Nederland zeer gewild toen veel steden een streng milieubeleid gingen hanteren. Automobilisten mogen alleen nog met een (semi-)elektrische auto de binnenstad in. Maar nu is er dus een nieuwe afzetmarkt. Inmiddels is 98 procent van alle 2dehands auto’s die vanuit ons land naar Jordanië gaan een hybride. De Toyota Prius is veruit het populairste model. Overigens is Jordanië niet het land waar in totaal de meeste Hollandse occasions naartoe gaan, dat is namelijk nog steeds Polen. Eerder werd bekend dat de duurzame auto al de grens overgaan voordat de auto zes jaar oud is. Volgens de specialisten treden elektrische en hybride auto’s in de voetsporen van de jonge dieselauto’s, die ook op vrij jonge leeftijd worden geëxporteerd.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands