Week van de Opel Astra bij ikwilvanmijnautoaf.nl

Bij ikwilvanmijnautoaf.nl staat de Opel Astra een week lang in de schijnwerpers. Het model is bijna 25 jaar geleden geïntroduceerd en is al snel tot een van de bestverkopende auto's uitgegroeid. Waar komt dit succes vandaan en welke mijlpalen heeft de Astra behaald?

De Astra is het bestverkopende Opel model ooit en is in 1991 geïntroduceerd als opvolger van de destijds populaire Opel Kadett. Er zijn al meer dan 10.000.000 Astra's verkocht. Ook bij ikwilvanmijnautoaf.nl doet de Opel Astra het goed. In de afgelopen 7,5 jaar zijn er al bijna 40.000 exemplaren bij ikwilvanmijnautoaf.nl aangemeld voor verkoop. De Astra is beschikbaar in drie carosserievormen: hatchback, sedan en stationwagen. De Astra wordt gefabriceerd in fabrieken in Duitsland, Rusland, Polen, India, Zuid-Afrika, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk.


De modellen op een rij

  • Astra F: 1991-1997
  • Astra G: 1998-2004
  • Astra H: 2004-2010
  • Astra J: 2009-Heden


Militaire namen

Zoals gezegd volgde de Astra de Opel Kadett op in 1991. Opel hanteerde tot dan toe modellen met militaire namen als de Kadett, Commodore, Kapitan, Admiral. Opel verving deze voor namen gebaseerd op de sterrenkunde, zoals de Astra, Corsa, Vectra, Omega en Calibra. Buiten Europa gaat de Opel Astra onder verschillende namen door het leven. Zo heet het model in het Verenigd Koninkrijk de Vauxhall Astra, in de Verenigde Staten de Saturn Astra en in Rusland en Midden- en Zuid-Amerika gaat Opel door het leven als Chevrolet waardoor het model onder de naam Chevrolet Astra wordt verkocht.


De eerste Opel Astra

De eerste Opel Astra rolde in 1991 van de productieband. Opel bracht destijds enkele technieken van modellen uit het hogere segment naar de betaalbare Astra. Voorbeelden hiervan zijn de Astra Cool die in 1993 al met airconditioning was uitgerust. Een informatiedisplay in de middenconsole met informatie over de tijd, datum en temperatuur. Ook de aanwezige boordcomputer was een succesnummer. Deze gaf de bestuurder van de Astra snel inzicht over de rit, zoals verbruik, gemiddelde snelheid en rijbereik. Doordat de Astra zo’n goed uitgerust compact model was won het model snel aan populariteit.


Nieuwste generatie OPC

OPC is de afkorting van het Opel Performance Center. De afdeling van Opel die gespecialiseerd is in de sportuitvoeringen van het merk. De afdeling opereert als een zelfstandig Duits bedrijf. In 1999 verving OPC het GSI-label. OPC modellen kenmerken zich doordat ze vaak stukken lichter zijn dan de reguliere modellen en meer vermogen hebben te bieden. De nieuwste generatie Astra OPC (Astra J) is uitgerust met een 2.0I Turbo benzine motor met een vermogen van 280 pk. Het model heeft een topsnelheid van maximaal 250 kilometer per uur en accelereert van 0 naar 100 kilometer per uur in 6,0 seconde. Naast het eigen OPC werkt Opel samen met het Spaanse Irmscher. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het tunen van auto’s en is opgericht door de Duitse oud rally rijder Günther Irmscher. In november is de laatste Opel Irmscher geïntroduceerd op de Essen Motor Show; de Opel Astra GTC Turbo Sport 45. Met zijn 1.6 SIDI Turbo motor met 212 pk staat deze versie bekend als de snelste, best presterende versie van de Astra die op menig circuit goed weet te scoren!


De huidige Opel Astra

In 2009 presenteerde Opel op de grootste autobeurs van Europa, de Frankfurt Motor Show, de nieuwste versie van de Astra: de Astra J. Er zijn vier varianten van het model; een vijf deurs hatchbak, een stationwagen, een sedan en een GTC. Tevens zijn er plannen voor een Coupé-Cabrio variant. In vergelijking met zijn voorgang, de Astra H, is de J een stuk groter en beschikt over modernere technieken. Voorbeelden hiervan zijn de meedraaiende koplampen, het Flexride-systeem en de verkeersbordenherkenning. In 2011 werd dit model uitgeroepen tot Lease Auto van het Jaar.


Toekomstplannen

Opel heeft het volste vertrouwen in de Astra. De Opel Astra was de afgelopen twee decennia het grote succesnummer van het bedrijf, maar de autofabrikant voelt de concurrentie van de Volkswagen Golf en de Peugeot 308. Opel zal blijven investeren en vernieuwen. De opvolger van de huidige generatie Astra zal ruim 100 kg lichter worden, iets minder groot en het motorblok zal krimpen. Ook zal het design van het interieur veranderen. Opel-baas Neumann omschrijft het als “strakker en minder druk”. Alsof dat nog niet genoeg is komt de autofabrikant binnen afzienbare tijd met een nieuwe motor voor de Astra vanwege de groene trend in de autobranche. Deze 1.6 CDTI-dieselmotor is de schoonste dieselmotor ooit. Het is duidelijk dat de Opel Astra niet voor niets het meest een van de meest verkochte auto’s is. Het model heeft zijn succes te danken aan de goede prijs/kwaliteit verhouding en weet betaalbare technologie te bieden. Ook op de tweedehands markt is de Astra een gewild model. In de lijst met bestverkopende occasions staat het model op de 3e plaats. Het exemplaar is verkozen tot beste lange afstandsauto, ook na een boel kilometers blijft de Astra goed presteren. Hierdoor blijft de waarde hoog.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands