De schadeverleden pas kan helpen bij het voorkomen van een miskoop

Wanneer een auto in het verleden schade heeft gehad, is het niet onbelangrijk om als nieuwe koper te weten wat precies de schade was. Ook bij het verkopen van een auto is het wel zo netjes om de schadehistorie van de auto door te geven in de schadeverleden pas. Het gaat hierbij niet alleen om een klein krasje of deukje, maar vooral om de serieuzere schades die de auto heeft opgelopen. 

 

Een schadeverleden pas is een gedetailleerd document waarin informatie over voorgaande schadeclaims wordt bijgehouden. Deze schadeverleden pas is ontworpen om verzekeringsmaatschappijen in staat te stellen de mogelijke risico's van de verzekeringnemer te beoordelen. Een schadeverleden pas bevat informatie zoals het schadebedrag, de datum van de claim, het type schade en de verzekeraar. 

 

Een schadeverleden pas helpt je bij een betrouwbare aankoop 

Tijdens het kopen van een nieuwe auto is het lastig om door de prachtige auto heen te kijken. Achter elke perfect- uitziende auto kan natuurlijk wel een schade historie zitten. Vandaar dat het heel erg belangrijk is om voor én tijdens het aankoopproces van je toekomstige auto goed te kijken naar de schade die de auto ooit heeft opgelopen.  

De meest voorkomende manier om de schade van een auto te achterhalen, is het raadplegen van een online databank met schadeverleden. Hierin staan alle schades geregistreerd die de auto ooit heeft gehad. Deze informatie is meestal uitgebreid en gedetailleerd, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van het schadeverleden van de auto. Deze database is een andere benaming voor de schadeverleden pas. 

Als we kijken naar het aantal schademeldingen die verzekeringspartijen binnen krijgen, kunnen we daar een heel boekwerk over schrijven. Vandaar dat deelnemen aan het verkeer niet altijd zonder risico verloopt. Natuurlijk is elke schade aan een auto anders en zijn er verschillende niveaus van schades. Mocht de occasion die je op het oog hebt een erg groot schade verleden hebben, dan is dit fijn voor jou als koper om te weten! Ons advies is om dus niet blindelings een auto te kopen, maar altijd de schadeverleden pas te checken. 

 

Voor wie is de schadeverleden pas bedoeld?  

De schadeverleden pas is in principe toegankelijk voor consumenten die een tweedehandsauto aankopen. De schadeverleden pas kan een goede indicatie geven over de staat van een tweedehandsauto. Als een auto bijvoorbeeld meerdere schades heeft gehad, kan dit een indicatie zijn dat de auto niet goed is onderhouden of dat er problemen zijn met de auto. Dit is vooral belangrijk als iemand een tweedehandsauto koopt, omdat hij of zij dan kan zien hoeveel schade de auto heeft gehad en of de auto geschikt is voor gebruik.  

Het schadeverleden kan ook nuttig zijn voor autoverzekeraars. Wanneer een autoverzekeraar het schadeverleden van een auto onder de loop neemt, kan de verzekeraar de kosten van de verzekering bepalen. Mocht een auto bijvoorbeeld een lange schadegeschiedenis hebben, kan dit leiden tot een hoger premiebedrag voor de verzekering. De schadeverleden pas is daarom een belangrijk document voor iedereen die een tweedehandsauto wil kopen of een auto wil verzekeren. Het kan de koper of de verzekeraar een duidelijk beeld geven van de staat van de auto en of de auto geschikt is voor gebruik. 

 

Andere manieren dan alleen de schadeverleden pas 

Buiten dat je online een schadeverleden pas kunt aanvragen, zijn er natuurlijk ook nog andere manieren om te achterhalen wat het schadeverleden van een auto is.  

Als het gaat om het achterhalen van het schadeverleden van een auto, zijn er verschillende manieren waarop dit gedaan kan worden. Buiten de onlinedatabase waarbij je middels een schadeverleden pas de schade op kunt vragen, vertellen we je ook nog graag de andere manieren.  

Contact opnemen met de verkoper of eigenaar van de occasion is namelijk ook een mogelijke manier om achter de schade van de auto te komen. Hierbij is het natuurlijk wel de vraag of zij op de hoogte zijn van alle voorgaande schade. Ook weet je niet of de verkopen van een auto volledig eerlijk is over de schade historie van een auto. Toch zullen ook vaak de verkoper of eigenaar van een auto je kunnen voorzien van informatie over de schades die de auto ooit heeft gehad. Als je niet zeker weet of je de informatie die je krijgt kunt vertrouwen, kun je deze altijd controleren door deze te vergelijken met wat er in de online databank staat.  

Je kunt ook contact opnemen met een autobedrijf dat gespecialiseerd is in het verifiëren van het schadeverleden van auto's. Zij kunnen dan bijvoorbeeld de historische onderhoudsgegevens van de auto raadplegen, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van de schades die de auto ooit heeft gehad.  

Heb je een lokale garage of autodealer om de hoek? De kans is ook aanwezig dat zij het schadeverleden voor je kunnen achterhalen. Dit scheelt natuurlijk kosten om een schadeverleden pas digitaal aan te vragen. Zij zullen waarschijnlijk een beter beeld hebben van het schadeverleden van de auto, omdat de ervaring vanuit hun vak erg breed is. Het repareren en herkennen van schade op auto’s is iets waar ze (letterlijk) dagelijks mee te dealen hebben. Let hierbij natuurlijk wel op dat ook de beste garages en autodealers niet álles kunnen zien wat ooit schade heeft geleden. De schadeverleden pas liegt in ieder geval niet!  

In alle gevallen is het belangrijk dat je goed informeert over het schadeverleden van een auto voor je deze aanschaft. Zo kun je er zeker van zijn dat je een betrouwbare auto koopt. Ons advies is ook om een schadeverleden pas aan te vragen. Beter het zekere voor het onzekere!  

 

Conclusie 

Goed geïnformeerd zijn over je toekomstige auto en veilig en verantwoordelijk rijden? Dan kun je met een schadeverleden pas met een gerust hart een auto kopen.  

Ook bij een huidige auto is het hebben van een schadeverleden pas geen overbodige luxe. Je bent goed geïnformeerd over de staat van je auto, waardoor je weet of je veilig de weg op kunt. Sta je op het punt om een tweedehandsauto te kopen? Dan helpt de schadeverleden pas je om een goede prijs af te spreken omdat de auto ooit wellicht flink wat schade heeft geleden en de prijs van de auto hierdoor kan dalen.  

Wil je je auto verkopen? Ook hierbij is het natuurlijk een voordeel wanneer je met de schadeverleden pas kan aantonen dat jouw auto weinig tot geen schade heeft geleden. Hierdoor ben je als verkoper beter in staat om een goede prijs te krijgen voor de auto! 
Al met al helpt het schadeverleden je om goed geïnformeerd te zijn over je auto, wat je helpt om veilig en verantwoordelijk te rijden. 

Wil je zelf je huidige auto verkopen? Ga dan naar ikwilvanmijnautoaf.nl. Daar kan je je tweedehandsauto makkelijk verkopen. Vul online je gegevens in en ontvang een passend bod! 

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands