De autowaarde, hoe bepaal je dat?

Je wilt je auto verkopen, maar je weet niet hoeveel je auto waard is? Dan kun je wel wat hulp gebruiken. Bekijk hier hoe jij eenvoudig de actuele autowaarde kunt bepalen.

Wil je snel je auto verkopen zodat je eindelijk meer ruimte hebt, juist van de overbodige ruimte af bent of omdat je auto na al die jaren al flink wat kilometers op de teller heeft staan? Voordat je de vraagprijs kunt bepalen moet je weten hoeveel je auto nog waard is. De autowaarde wordt bepaald door vele factoren. Grote kans dat jij niet op de hoogte bent welke factoren dit allemaal zijn.


Populariteit

De autowaarde bepalen wordt lastig als je niet weet welke factoren belangrijk zijn. Ga niet uit van het bedrag dat je er enkele jaren geleden voor hebt betaald, want er kunnen inmiddels enkele zaken gewijzigd zijn. Denk bijvoorbeeld aan de populariteit van je auto. De marktomstandigheden en de vraag en aanbod van een bepaalde auto speelt een zeer belangrijke rol. Sommige auto’s zijn het ene moment nu eenmaal populairder dan andere auto’s. Dit heeft te maken met de vraag vanuit de markt. Daarnaast is het bouwjaar en het aantal gereden kilometers ook belangrijk.

Oudere auto’s zijn minder waard dan nieuwere personenauto’s. En dat is ook logisch. Een auto met een hogere kilometerstand zijn nu eenmaal minder waard, omdat de kans op slijtage toeneemt. Ook wordt gebruikerssporen meegerekend in de bepaling van de autowaarde. Krassen en strepen kunnen de waarde van de auto laten dalen. Ken je de onderhoudsgeschiedenis van de auto niet? Ook dan zal dit een negatieve invloed op de autowaarde hebben. Als men niet kan achterhalen wat er allemaal aan de auto gerepareerd is, dan wordt er van het ergste uitgegaan bij de autodealer.

Ook al heb jij nog niet zo’n oude auto met veel gebruikerssporen en een hoge kilometerstand; denk niet direct dat je auto goud waard is. Jij bent de enige met emotionele waarde en kijkt anders naar de auto dan bijvoorbeeld een autodealer. Wanneer je naar de dealer zou gaan om te vragen wat volgens hem de auto nog waard is, dan zal hij eerst willen weten of je ook nieuwe auto bij hem gaat kopen.

Ga je ook een andere auto bij de desbetreffende dealer kopen, dan zal je nog een mooie prijs voor je oude auto kunnen ontvangen. De autodealer heeft in dit geval op de te verkopen auto nog extra marge. Wanneer je niet van plan bent een nieuwe auto bij hem te kopen, dan zal hij de auto afkraken en kun je een lage prijs verwachten. De autodealer loopt in dit geval meer risico doordat hij nog een extra auto heeft welke hij moet verkopen.


Online autowaarde vergelijken

Je kunt ook zelf de autowaarde online bepalen door te zoeken naar de vraagprijs van soortgelijke auto’s. Het online aanbod is tegenwoordig zo groot, dat je al snel dezelfde type auto hebt gevonden. Onthoud wel dat de vraagprijs vaak hoger ligt dan de daadwerkelijke waarde van de auto.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands