Comeback felle autokleur?

Wit blijft de populairste autokleur wereldwijd. Ook in Europa is dit het geval, maar in de toekomst zullen felle kleuren naar verwachting meer marktaandeel opeisen.


Net als de afgelopen vier jaar blijft wit de meest populaire autokleur, met een wereldwijd marktaandeel van 29 procent. In Europa is wit 2 procent minder groot dan het wereldwijde gemiddelde, maar ook hier is wit ronduit het populairste. Deze cijfers zijn afkomstig van Axalta, een bedrijf dat wereldwijd autolakken bij autofabrikanten levert.


Top drie autokleur

Naast wit blijkt zwart ook nog steeds een populaire autokleur te zijn. Van alle Europese autokopers kruiste 21 procent zwart aan bij de aanschaf van hun nieuwe auto. Het wereldwijde gemiddelde van de kleur zwart ligt op 19 procent, 1 procent minder dan een jaar geleden, maar staat daarmee nog steeds sterk in de algemene markt. Als derde populaire autokleur gaat grijs de boeken in, met een aandeel van 16 procent.


De favorieten van Europa

Binnen Europa zijn de verschillen groot. Over heel Europa gemeten is de vraag naar wit het hoogst, maar wit is aanzienlijk minder populair in de Noordelijke landen van de EU dan in de regio rondom de Middellandse Zee. De vraag naar deze lichtst mogelijke tint is zogezegd dalende en dit geldt eveneens voor zilver. Naar verwachting zullen deze twee tinten in de toekomst in populariteit afnemen. Dit geldt niet voor kleuren als rood, blauw en geel. Deze kleuren zijn elk in populariteit gestegen met 1 procent.Wereldwijd is de autokleur blauw geen favoriet, maar in Europa rijden wel meer blauwe auto’s dan op andere continenten. Vooral voor auto’s in de compacte klasse en bij MPV’s kiezen automobilisten het vaakst voor de autokleur blauw. Geen donkerblauw trouwens, maar de midden- en lichte kleur blauw. Dat maakt van blauw nog geen topper, maar die tint doet het nog wel een stuk beter dan groen. Groen is in Europa de autokleur met de minste vraag: slechts 1 procent van de auto’s rijdt rond in een groene tint. Behalve in Rusland trouwens, want daar wordt 5 procent van alle nieuwe auto’s in het groen besteld. Buiten Europa stijgt de vraag naar rode auto’s. In Noord-Amerika boekt rood een winst van 3 procent, in Zuid-Amerika won rood 1 procent en klom tot 11 procent.


Belangrijke beslissing kleurenpallet

Axalta, de lakkenproducent van onder meer de merken Cromax, spies en Standox, brengt sinds 1953 jaarlijks een rapport uit met de meest gekozen kleuren en doet daarbij ook direct een voorspelling voor de aankomende jaren. De huidige prognose omvat veel verschillende autokleuren die de wereldwijde automotive markt zal beïnvloeden. De komende trends is op te splitsen in vier kleurgroepen: bleke tinten, gedempte versies, donkere tinten en felle kleuren. De kleurenmatrix wordt aangegeven in fijne en grove metaalkleuren, vaste stoffen, tintlakken, tricoats en parelmoer variëteiten. Elk jaar wordt op basis van het Color Popularity Report belangrijke beslissingen genomen in de kleurenselecties van auto’s voor de komende jaren. Eén van de aankomende trends is felle kleuren, terwijl enkele ‘echte’ kleuren in sommige landen al een stijgende lijn vertonen. Maken de autokleuren rood, blauw en geel inderdaad hun comeback en wat vind jij daarvan?

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands