Brandstofprijzen op hoogste punt in vijf jaar

Als je regelmatig je auto voltankt met benzine heb je het vast al gemerkt. De benzine- en dieselprijzen zijn dit jaar aan een flinke opmars bezig. Op dit moment hebben we zelfs het hoogste prijspeil van de afgelopen 5 jaar gehaald. Geen record waar we blij van worden.


De landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 staat op dit moment op € 1,80. Voor een liter diesel is dit € 1,46. Sinds het begin van 2019 is een liter benzine zo bijna 20 cent duurder geworden. Deze stijging gaat vrijwel hand in hand met de eveneens gestegen olieprijs. Een vat ruwe olie is in 2019 tot dusver met 23% gestegen. Dit komt doordat de OPEC-landen minder olie zijn gaan produceren, ook de handelsoorlog tussen China en de VS speelt mee. De verwachting is dat de olieprijs ook niet snel weer zal gaan dalen.



Door al deze stijgingen is een gemiddelde automobilist met benzineauto per jaar zo'n 200 euro duurder uit. De benzine is sowieso duur in Nederland. Wereldwijd gezien zijn er slechts vier landen waar de benzine nog duurder is. We hoeven enkel Zimbabwe, Hongkong, Monaco en Noorwegen boven ons te laten. De grootste oorzaak van de hoge prijzen in Nederland is de hoge accijns in vergelijking met de landen om ons heen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands