Betaald parkeren? Niet met je elektrische auto!

Een dagje naar de stad in je auto met een benzine- of dieselmotor? Tast dan maar diep in de buidel om je auto te parkeren. Heb je een elektrische auto? Dan kun je gewoon gratis parkeren.


Al eerder zagen we dat automobilisten vaker betaald moeten parkeren. Automobilisten treffen overal parkeermeters aan bij diverse parkeerzones in en rondom de stad. Vergeleken met enkele jaren geleden is het aantal gemeenten dat zones met betaald parkeren uitbreid vervijfvoudigd.


Waarom breiden gemeenten parkeerzones met parkeermeters verder uit? Het zou lang niet altijd om gebieden gaan waar een parkeerprobleem heerst. Sommige gemeenten zeggen te willen voorkomen dat automobilisten net buiten het centrum gaan parkeren, waardoor daar veel parkeerproblemen ontstaan, maar voor veel gemeenten is het betaald parkeren een goede inkomstenbron.


Oplaadpunten op parkeerplaatsen

Als je veel geld moet betalen voor een parkeerplaats, dan verwacht je toch ook dat er in de binnenstad genoeg parkeerplaatsen beschikbaar zijn? Het aantal parkeerplaatsen is afgenomen sinds de run op elektrische auto’s. De kwaliteit van de lucht in binnensteden moet verbeteren, waardoor gemeenten het elektrisch rijden stimuleren. Een van de manieren om elektrisch rijden interessant te maken voor automobilisten is het beschikbaar stellen van genoeg publieke oplaadpunten.


Eind vorig jaar reden er ongeveer 20.500 elektrische auto’s in ons land tegenover ongeveer enkele duizenden oplaadpunten. En de vraag naar laadpalen wordt alleen maar groter als je je bedenkt dat de overheid in 2025 een miljoen elektrische auto’s wil zien rondrijden. De compacte laadpaal moet het tekort goedmaken, aangezien deze laadpalen voor de helft van het geld gemaakt kunnen worden. En dus zien we steeds vaker de blauwe ‘P’-borden met het onderschrift: ‘uitsluitend bestemd voor het opladen van elektrisch aangedreven auto’s’, op parkeerplaatsen worden geplaatst.


Gratis parkeren bij opladen

Deze parkeerplaatsen zijn dus uitsluitend bestemd voor elektrische auto’s. Parkeer jij daar je auto op traditionele brandstof, dan kun je een bekeuring voor foutparkeren verwachten. Deze boete kan oplopen tot €160,-. Zelfs elektrische auto’s lopen de kans door gemeenten op de bon geslingerd te worden of zelfs weggesleept te worden als ze daar geparkeerd staan, terwijl ze het voertuig niet opladen. Er hangt doorgaans namelijk nog een bordje onder de blauwe ‘P’ met de tekst: ‘gratis parkeren bij opladen voertuig’.


Auto’s met een ander doel krijgen boete

Op enkele gemeenten na wil Nederland ervoor zorgen dat de parkeerplaatsen die bestemd zijn voor het opladen van elektrische auto’s hier ook voor worden gebruikt. Slechts enkele gemeenten zijn van mening dat het reserveren van parkeerplaatsen voor uitsluitend elektrische auto’s de parkeerdruk vergroot. Bij alle andere gemeenten betekent het dat, als jij de accu van elektrische auto niet hoeft op te laden, je ook niet op deze plek mag parkeren. Op deze manier hoef jij geen relatief dure plek bezit te houden voor iemand anders die wel z’n accu moet opladen.


En dus zou je dan met je elektrische auto op een ‘gewone’ parkeerplaats moeten staan en net zoveel geld kwijt zijn als bezitters van auto’s op traditionele brandstof, terwijl je dit geld niet hoefde uit te geven als jij je accu moest opladen. Daarom hebben eigenaren van elektrische auto’s iets bedacht om eventuele boetes te voorkomen en toch gratis te kunnen parkeren, terwijl je niet hoef te laden: altijd je auto aan het laadpunt leggen. Tot grote ergernis van resterende automobilisten.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands