Autoverkopen profiteren niet van AutoRAI

Na de goede start in de nieuwe auto verkopen hebben de Nederlandse autodealers in april weer minder auto’s afgeleverd. Over de eerste vier maanden is er echter wel een kleine plus gerealiseerd.


In april werden er 27.148 nieuwe personenauto’s uit de showrooms gereden, blijkt uit cijfers van RDC/inMotiv. Dat is 4 procent minder dan dezelfde maand vorig jaar, dat al een zeer zwak jaar was voor de autobranche. Sinds 2011 lagen de verkoopaantallen in april nog nooit zo laag. In maart was er ook al sprake van een kleine tegenvaller voor de autosector.


Flinke klappen

De daling in de autoverkopen komen bij velen hard aan. Stiekem hoopte de autosector te kunnen profiteren van de AutoRAI, maar dat is niet gelukt. In tegendeel, er werden juist minder nieuwe personenauto’s verkocht dan dezelfde maand een jaar eerder, toen het auto-evenement niet gehouden werd. Volgens experts is er echter nooit een verband aangetoond tussen de ‘AutoRAI’ en ‘hogere autoverkopen’.


Na het nieuws dat de Nederlandse autodealers vorig jaar hun winstrendement hebben zien teruglopen tot bijna nul, is het niet gek dat zij hoopten dat de AutoRAI de autoverkopen een duwtje in de rug zou geven. Bijna de helft van autodealend Nederland draait verlies, blijkt uit gepubliceerde cijfers van Bovag. Sinds 2009 was het rendement niet zo laag als vorig jaar. Volgens de Bovag is het extreem lage aantal verkochte nieuwe personenauto’s de boosdoener. De omzet uit de verkoop van tweedehands auto’s steeg wel. Of het winstrendement voor autodealers nog verbetert? AUMACON, het kennisbureau voor de autobranche, gaat in ieder geval uit van een zeer lichte stijging van het aantal nieuwe autoverkopen in Nederland. Vorig jaar werd nog het laagste verkoopniveau neergezet sinds 1969. In totaal werden er in 2014 387.557 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet, dit jaar moeten dit er 390.000 stuks worden. Net als vorig jaar gaat de autobranche er vanuit dat de vraag naar plug-in hybrides voor een impuls zullen zorgen.


Goede autoverkopen voor Fransen en Duitsers

Hoewel maart en april een min noteerden in de autoverkopen, is er over de eerste vier maanden toch een kleine plus genoteerd. Als we kijken naar de eerste vier maanden van dit jaar en die vergelijken met dezelfde periode een jaar eerder, dan staat de teller 1,2 procent in de plus, op 136.894 verkochte auto’s. Na vier maanden staat Volkswagen bovenaan in de merken top-5, gevolgd door Renault en Peugeot.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands