De beste manier om je auto te wassen

Het eind van de zomer is een perfect moment om je auto eens goed te reinigen en alle vuiligheid van de zomer te verwijderen. In de zomermaanden is de combinatie van warme temperaturen met insecten en vogelpoep namelijk erg schadelijk voor je auto. Om je te helpen geven we je een aantal nuttige wastips.

Zelf je auto wassen geeft niet alleen heel veel voldoening. Als je het goed doet krijg je ook een beter resultaat en je bespaart de kosten van een wasserette. Dus pak de tuinslang en een paar emmers. Handen uit de mouwen dus!


Kies de juiste plek om je auto te wassen

Je kan natuurlijk overal je auto wassen, maar zorg ervoor dat er een goede waterafvoer aanwezig is zodat vuil en schoonmaakmiddelen niet in de natuur terechtkomen. Daarnaast is het aan te raden je auto niet in de volle zon te wassen. Een bewolkte dag is beter, of anders een plek in de schaduw. Hierdoor voorkom je dat er vlekken ontstaan door te snel drogen van het water.

Hoe vuil is mijn auto?

Dit is een belangrijke stap: bepalen hoe vuil je auto is. Hoeveel zout heeft zich in de winter afgezet? Is er spraken van ander vuil zoals bomenhars, olie of modder? Afhankelijk van de vervuiling maak je een plan van aanpak. Een nieuwe auto hoef je misschien alleen te wassen, bij een oudere auto is het soms nodig om na het wassen de lak ook te polijsten en in de was te zetten.

Wat heb je nodig?

Ten eerste een paar goede emmers. Daarnaast: autoshampoo, tuinslang, speciale spons om de auto te reinigen, microvezeldoekjes om de auto te drogen, reinigingsborstel voor de velgen en eventueel velgenreiniger.

Het systeem met de drie emmers

Het doel van een diepteschoonmaak is om vuil te verwijderen van de lak. Het laatste dat je wilt doen is dus wassen met vies water. De beste manier om dat te voorkomen is het systeem met drie emmers. Eén emmer is gevuld met water en een scheut autoshampoo, de tweede emmer bevat alleen schoon water en die gebruik je om de spons in uit te spoelen. De derde emmer is voor het reinigen van de velgen.

Begin met het reinigen van je velgen

De velgen zijn altijd het meest vieze onderdeel van je auto, en om te voorkomen dat vuil op je schone auto terecht komt maak je deze het eerst schoon. Gebruik een velgenreiniger om remstof, zout en verontreiniging te verwijderen. Spray de velgen met het middel en reinig met een spons en borstel. Spoel daarna grondig af met schoon water.

Je auto wassen

Voordat je begint te wassen met sop spoel je de auto eerst goed af met de tuinslang. Daarna ga je aan de slag met de autospons. Maak geen ronde bewegingen maar beweeg de spons van links naar rechts. Je werkt van boven naar onder. Dus eerst het dak, dan de motorkap en de lagere delen van de auto waarbij je de spons telkens uitspoelt in de tweede emmer met het spoelwater. Gebruik wel goede autoshampoo en geen afwasmiddel of iets anders. Dat kan de lak beschadigen.

Auto drogen met een microvezeldoekje.

Ben je klaar met wassen en heb je de auto grondig afgespoeld? Dan is het tijd om het overtollige water af te nemen. Hiervoor neem je een schone microvezeldoek. Microvezeldoekjes absorberen veel vocht, ze zijn zacht en nemen tegelijkertijd achtergebleven vuil op.

Auto kleien

Als de auto is gewassen zie je beter waar de hardnekkige vervuiling zit zoals vetresten. Als je met je hand over de lak gaat voel je dit nog beter. Om dit vuil ook te verwijderen kan je een speciale poetsklei of schoonmaakklei gebruiken. Dat klinkt misschien vreemd, maar deze klei is speciaal ontwikkeld voor het reinigingen van autolakken en zal bij juist gebruik geen krassen achterlaten. Het is dan wel belangrijk om altijd de gebruiksaanwijzing te volgen, en ook een smeermiddel voor de klei te gebruiken.

Autolak polijsten

In de volgende stap kan je de lak polijsten voor een extra glans. Dat hoeft niet, maar zorgt zeker bij oudere auto's wel voor extra 'shine' omdat je in feite een heel klein beetje van de lak afpoetst. Hierdoor verdwijnen krassen en komt de glans van de lak weer tevoorschijn. Je kan dit met de hand doen, of machinaal met een poetsapparaat.

Auto in de was zetten

Dit is bedoeld om de lak te beschermen en doe je altijd op een schone, droge auto. Het in de was zetten van je auto is zeker met moderne producten een fluitje van een cent. Belangrijk is wel om deel voor deel te behandelen, en dus niet de hele auto in één keer in de was zetten en daarna uitpoetsen. Gebruik altijd schone microvezeldoekjes. Eentje voor het opbrengen en eentje voor het uitpoetsen van de was. Veel mensen denken overigens dat autowas zorgt voor de glans, en dit is deels ook waar, maar de was is vooral bedoeld als bescherming van de lak tegen UV-straling, regenwater en verontreiniging zoals hars van bomen. Een polymeerwas is eenvoudiger in het gebruik dan carnaubawas.

Autoruiten schoonmaken

Wanneer je helemaal klaar bent met de carrosserie ga je verder met de autoruiten. Ook hiervoor bestaan speciale producten, want gewone ruitreinigers die je thuis gebruikt bevatten vaak ammonia en dat kan de tint van een autoruit beschadigen. Ruitenreiniger voor je auto is daarom beter. Opspuiten en poetsen met een microvezeldoek is hier het recept om vuil en vegen op de ruit te verwijderen.

Auto 'detailen'

Wanneer je auto is gewassen, gepolijst en beschermd wil je dat graag zo houden. Hiervoor kan je regelmatig een 'detailer spray' gebruiken. Dit is een speciaal schoonmaakmiddel dat je tussen wasbeurten door kan gebruiken om oppervlakkig vuil te verwijderen. Bovendien gaat het wassen en schoonhouden van je auto sneller en makkelijke wanneer je de lak met een detailer spray bijhoudt.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands