Auto kopen bij een VASS-bedrijf of toch kiezen voor Bovag?

Iedereen kent de Bovag. Ook als je helemaal niets hebt met auto’s heb je wel eens van de Bovag gehoord, of op z’n minst van de bekende Bovag-garantie. Deze brancheorganisatie voor autobedrijven, die werd opgericht in 1930, bestaat dan ook al bijna 100 jaar. Het is de taak van ‘Bond Van Automobielhandelaren en Garagehouders’ om de belangen van de aangesloten autobedrijven leden te behartigen, bijvoorbeeld door zich in politiek Den Haag te laten horen als er besluiten worden genomen die nadelig zijn voor de autobranche.

 

Bovag is ook een informatiecentrum

Overigens is de Bovag er niet alleen voor autobedrijven, ook bedrijven die zich bezighouden met bedrijfsauto’s en trucks, motoren, caravans, motorenrevisie, autoverhuur, autowassen, autopoetsen, verkeersopleidingen en schadeherstelbedrijven kunnen zich aansluiten. Daarnaast is de Bovag een informatiecentrum en houdt men zich bezig met voorlichting richting de leden over allerhande zaken die te maken hebben met de bedrijfsvoering binnen een autobedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de coronacrisis. De Bovag heeft een ‘coronamonitor’ waarmee ze regelmatig inventariseren hoe het gaat met de leden en welke maatregelen nodig zijn om autobedrijven gezond te houden.

 

Belangenorganisatie VASS

De Bovag was lange tijd de enige brancheorganisatie waar autobedrijven zich bij aan konden sluiten en telt inmiddels zo’n 9000 leden. Maar sinds kort is er ook een nieuwkomer op dit gebied: de VASS. Dit staat voor Verenigde Autobedrijven Samen Sterk en is een initiatief van een autobedrijf in Brabant. Een verschil met de Bovag is dat VASS meer een belangenorganisatie is voor de aangesloten autobedrijven. Op dit moment heeft de VASS ongeveer 350 leden. Deze leden profiteren als groep van inkoopvoordeel en lagere prijzen bij leveranciers. Een voordeel dat ze weer door kunnen geven aan hun eigen klanten, bijvoorbeeld door lagere tarieven te rekenen voor onderhoud en reparaties. De VASS is voor autobedrijven dan ook niet zozeer een alternatief voor de Bovag, maar eerder een aanvulling hierop.

 

Bovag-garantie

Wat heb je hieraan als autokoper? De meeste autobedrijven zijn sowieso aangesloten bij de Bovag. Het Bovag-bordje aan de muur wekt vertrouwen bij autokopers, het betekent dat dit autobedrijf een bepaalde kwaliteitsstandaard zou moeten hanteren voor haar klanten. Daar komt bij dat je bij een Bovag-bedrijf auto’s kan kopen die worden verkocht met de bekende Bovag-garantie. Deze garantie is standaard 6 maanden op gebruikte personenauto’s. Het aankoopbedrag moet dan wel minimaal 4.500 euro zijn. Er is echter een uitzondering: de garantie wordt ook verleend wanneer de prijs minder dan 4.500 euro bedraagt, maar meer dan 35 procent van de originele cataloguswaarde. Als er binnen die termijn van 6 maanden mankementen optreden aan de auto die onder de garantie vallen dan moet het autobedrijf dit kosteloos repareren.

 

Aangesloten bij Bovag én VASS

Een autobedrijf dat is aangesloten bij de Bovag kan tegelijkertijd ook zijn aangesloten bij de VASS. Dit laatste kan een voordeel zijn omdat VASS-leden, zoals gezegd, samenwerken om lagere prijzen te krijgen bij hun leveranciers, bijvoorbeeld op het gebied van auto-onderdelen. Het idee is dat dat voordeel wordt doorgegeven aan de klant in de werkplaats. Met andere woorden: je kan goedkoper uit zijn als je hier je auto laat onderhouden. En ook voor de aanschaf van een occasion kan je natuurlijk bij een VASS-bedrijf terecht. Want de mensen achter VASS willen niet alleen betere prijzen hanteren, ze willen uiteraard ook dat alleen betrouwbare autobedrijven lid worden van hun organisatie. Zo bouwen ze een betrouwbare naam op, net als de Bovag heeft gedaan in de afgelopen 90 jaar.

 

Elkaar aanvullen

Al met al is het niet zozeer de vraag of je je nieuwe auto moet kopen bij een VASS-bedrijf of een Bovag-bedrijf. Het zijn twee verschillende organisaties die elkaar aanvullen. Je kiest voor een Bovag-bedrijf vanwege de betrouwbaarheid en de garantie van 6 maanden. Tegelijkertijd is het mooi meegenomen als datzelfde bedrijf is aangesloten bij de VASS. Die belangenorganisatie streeft ernaar lagere inkoopprijzen en andere voordelen te realiseren voor de aangesloten leden. Dat voordeel kan worden doorgegeven aan jou als klant van het autobedrijf. En dat zie je terug op de werkplaatsfactuur!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands