Auto en echtscheiding; wat is mijn auto waard?

Een echtscheiding loopt in veel gevallen uit op financiële gevechten. Alle spullen moeten worden verdeeld, inclusief de auto. Onderling afspreken wie de auto mag hebben is niet voldoende. Je hebt een waardebepaling van de auto nodig.


Eind vorig jaar bleek uit cijfers van het CBS dat het aantal scheidingen verder toeneemt. Ongeveer een derde van het aantal huwelijken eindigt in een echtscheiding. Werden er in 1950 nog maar 6.500 huwelijken ontbonden, in 2012 komt dit aantal uit op 33.273. Het totale echtscheidingspercentage is nog nooit zo hoog geweest als in 2012: maar liefst 37 procent.


Verdeling spullen echtscheiding

Bij een echtscheiding komen vaak allerlei zaken kijken, waar geen van beide partijen van tevoren idee van had. De meesten komen niet verder dan hun woonruimte, een omgangsregeling met de kinderen en hun financiële plaatje. Natuurlijk zijn dit de belangrijkste zaken, maar veel problemen ontstaan op het moment dat de inboedel wordt verdeeld. Op de één of andere manier ontstaat er een strijd over de meest onbenullige spullen uit het huis. Persoonlijke spullen zijn nog enigszins makkelijk te verdelen, maar vaak komen de echte problemen bij de verdeling van spullen met een hogere waarde, zoals de auto. Tientallen jaren geleden kon je onderling nog afspreken wie de auto zou meenemen. Tegenwoordig moet je de waarde van de auto laten bepalen, zodat de andere partij kan worden gecompenseerd.


Waarde auto bepalen is verplicht

Volgens de wet moeten alle spullen evenredig worden verdeeld. Je komt dus niet onder een waardebepaling van de auto uit als je gaat scheiden. De autowaarde kan voor grote verschillen zorgen in de verdeling van de inboedel. Als de waardebepaling van de auto wordt vastgesteld, dan heeft de partij die de auto niet krijgt recht op de helft van dit bedrag. Dit kan in goederen, maar het kan ook zo zijn dat de helft van de autowaarde bij de scheiding moet worden afgekocht.


Waardebepaling auto zorgt voor problemen

De verdeling van spullen met een hoge waarde vormen een groot probleem in de afwikkeling van een scheiding. De waardebepaling van de auto bij scheiding is vaak de grootste oorzaak van een flinke strijd. Allereerst omdat de partijen er doorgaans niet uitkomen wie de auto mag meenemen omdat zij deze allebei willen. Daarnaast wil de andere partij ter compensatie zoveel huishoudelijke apparaten meenemen dat er niets voor de ander overblijft.

Wat is mijn auto waard? Beide partijen willen zelf ondervinden wat de autowaarde bedraagt. Daardoor wordt een waardebepaling vaak door beide partijen gedaan. Degene die de auto mag houden wil de autowaarde het liefst zo laag mogelijk houden, de andere partij wil juist het tegenovergestelde. In de meeste gevallen zullen de advocaten voorstellen om de auto te verkopen en de opbrengst in euro’s te verdelen.


Wat is mijn auto waard bij verkoop?

Iedereen vraagt zich wat zijn auto waard zal zijn bij de autoverkoop. Je kunt hier zelf proberen achter te komen, maar je kunt ook zorgen dat iemand dit voor je doet. Zorg wel dat dit een professional is om de actuele waarde van de auto zo goed mogelijk vast te stellen. Een professional hoeft tegenwoordig geen geld meer te kosten voor de uitvoering van een waardebepaling.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands