De 5 leukste auto spelletjes voor onderweg

Ga je binnenkort op vakantie met je kinderen? Dan lig je vast al nachtenlang– badend in het zweet – wakker, je af te vragen hoe je een autorit van 17 uur echt leuk voor iedereen maakt. Hoor je in gedachten de eerste ‘Hoe lang duurt het nog, mam?’ of ‘Zijn we er al bijna?’ van achter uit de auto komen, terwijl je net amper twee uur in de auto zit? Wij helpen je van de autorit een feest op zich te maken.


Tijdens een lange autorit kan je je kinderen tegenwoordig al enigszins rustig houden met een tablet, smartphone of spelcomputer, maar wat als de batterij leeg is, of je gewoon niet wil dat je kleintje 17 uur op z’n Nintendo DS speelt? Omdat spelletjes op zulke momenten altijd een uitkomst blijken te zijn, hebben wij 5 spelletjes verzameld, perfect voor onderweg. Daar houd je je kinderen wel even zoet mee…


1.     Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

De absolute klassieker! Iedereen, maar dan ook iedereen kent dit spel. En daar is een goede reden voor. Het heeft absoluut geen enkele voorbereiding nodig. Daarom is het ook perfect voor in de auto, onderweg naar je vakantiebestemming. Iemand neemt een voorwerp in gedachten wat te zien is in de auto, de anderen moeten het voorwerp raden. ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is..’

Uitdaging: Als je alle zichtbare voorwerpen in de auto hebt geraden, kan je ook overstappen op alle andere voorwerpen.

Tip: Laat degene die een voorwerp in gedachten neemt het voorwerp eerst opschrijven om eventuele onenigheid te voorkomen.


2.     Geen ja geen nee-spel

Nog zo’n klassieker die het altijd goed doet. De regels voor dit spel kunnen niet eenvoudiger: je mag geen ‘ja’ en geen ‘nee’ zeggen. That’s it. Echter, geen ja en geen nee zeggen is hartstikke lastig. Eén speler is de vragensteller, de andere spelers moeten zijn vragen beantwoorden. Hoe reageer jij op de vraag ‘Ben jij vandaag jarig?’ of ‘Heb jij je zwemkleding wel bij je?’. Wij durven te wedden dat het zelfs voor jou als ouder moeilijker is dan je denkt. Word je er toch toe verleid ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen, dan heb je verloren en ben jij de volgende vragensteller.

Uitdaging: Verhoog de moeilijkheidsgraad van dit spel door het aantal verboden woorden uit te breiden.

Tip: Geen ja geen nee-spel is letterlijk kinderspel, maar je kan je tegenstander sneller verleiden tot een ja/nee-antwoord met behulp van het stellen van gesloten vragen, gevolgd door de klassieke verhoormethode: doorvragen.


3.     Kentekenplaatspel

Elke auto heeft een kentekenplaat. De komische lettercombinaties kunnen al vermaak op zich zijn, maar kentekenplaten kunnen ook aan de basis staan van leuke spelletjes. Een bekende is het kentekenwoordspel. Maak van alle letters van een kentekenplaat van de auto voor of naast je zoveel mogelijk bestaande woorden. Degene die de meeste woorden kan verzinnen, heeft gewonnen. De cijfers van het kenteken kan je trouwens ook als spelletje gebruiken. Wie heeft de cijfers het snelst foutloos bij elkaar opgeteld? Nog een leuke variant is het kentekenplaatspel. Als speler moet je in kentekenplaten van auto’s om je heen alle 26 letters van het alfabet vinden. Je begint bij A en zoekt net zolang een kentekenplaat die de letter B heeft. De letters moeten in de juiste volgorde van het alfabet worden verzameld. Wie het eerst bij de Z is, wint.

Uitdaging: Spice it up door alleen kentekenplaten uit een bepaald land te gebruiken. Of van auto’s met een specifieke kleur. Het spel wordt daardoor niet alleen moeilijker, maar het duurt ook langer.

Tip: Het kentekenplaatspel kan je ook in twee teams spelen. Een kleine strijd onderling kan nooit kwaad.


4.     Het meedeinen door de bocht

Van alle denkspelletjes worden je kids vast niet heel vrolijk. Tijd voor actie! Hebben de wegen veel haarspeldbochten, maak er direct een spelletje van en laat je kinderen meedeinen naar links of rechts, afhankelijk van de bocht. Lachen verzekerd.

Uitdaging: Doe als ouder mee om het competitie gehalte op te krikken, speel het spel met je ogen dicht of stel je eigen spelregels samen.

Tip: Je kan dit spel beter vermijden als je wil slapen of toe bent aan wat rust.


5.     Automerken herkennen

Dit spel is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. En daar word je als ouder helemaal blij van. Voor kleine kinderen is het tellen van auto’s in een bepaalde kleur al een leuke bezigheid. Zo zijn ze met kleuren én met tellen bezig. Voor de wat ouderen is het herkennen van auto’s erg leuk. Zo leren ze de vorm van een auto en het desbetreffende logo te herkennen en anders zijn ze bezig met het lezen van het merk.

Uitdaging: Zorg dat je kinderen – en dus ook jij als ouder – langer plezier van dit spel beleven door ze een opdracht te geven. Het ligt aan jezelf hoe makkelijk of moeilijk je het maakt. Je kan hierin aantal, kleur en merk samenvoegen. Wie telt er het eerst bijvoorbeeld twintig zwarte BMW’s?

Tip: Je kinderen zullen de auto’s niet uit zichzelf kunnen herkennen. Zij rekenen op jouw hulp. Bovendien kan de sfeer, in het heetst van de strijd, gemakkelijk omslaan waardoor jij als scheidsrechter moet optreden. Zorg dus dat jij kennis van zaken hebt… Wat zijn jouw ervaringen? Welk spelletje is het meest succesvol in jouw auto of hoef jij maar één keer uit te leggen dat de rit twintig keer de K3-cd duurt en dat, als ze rustig blijven zitten, op de helft een ijsje krijgen?

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands