10 tips om te besparen op autokosten

Een auto is in veel opzichten duur. Denk aan de aankoopprijs, onderhoud, verzekeringen, brandstof etc. Hoe mooi zou het zijn als je daar een beetje op kan besparen? Wij geven je tips!

 

1.    Gebruik je auto een keertje niet

Is het maar een klein stukje naar je bestemming? Overweeg een keer om de fiets te pakken, misschien kan je het zelfs lopend doen of met het openbaar vervoer. Dit is voor de hand liggend, maar je bespaart er niet alleen brandstof mee, het is ook minder belastend voor de onderdelen van je auto.


2.    Laat je gas eerder los

Laat je gas eerder los als je in de verte een rood stoplicht ziet of als je voorrang moet verlenen. De meters die je uitrolt rijden dan niet op brandstof, dus rijd je deze meters eigenlijk gratis.


3.    Let op je toeren

Door op je toeren te letten kun je kosten besparen. Schakel sneller naar een hogere versnelling als dit kan. Zo hoeft je motor minder hard te werken en dit scheelt brandstof. Een andere tip is om in constante snelheid in een laag toerental te rijden, hierdoor verbruik je de minste brandstof.


4.    Controleer je bandenspanning

Veel mensen controleren dit veel te weinig en hebben een te lage bandenspanning. Hierdoor wordt je auto onnodig afgeremd en verbruik je dus meer brandstof. Door de bandenspanning regelmatig te controleren scheelt dit ook in onderhoudskosten, de banden blijven met de juiste bandenspanning langer goed.


5.    Zorg voor zo min mogelijk luchtweerstand en gewicht

Je verbruikt meer energie als je auto zwaar is of als er veel luchtweerstand is. Zorg er dus voor dat je zo min mogelijk in en op de auto hebt. Ook je ramen open hebben staan zorgt voor luchtweerstand.


6.    Goedkoper tanken

Tank nooit langs de snelweg, de prijs van deze brandstof kan wel 15 cent meer zijn per liter dan bij het lokale tankstation. Ook is het handig om niet op maandag te tanken, volgens onderzoeken is dan de prijs dan het hoogst en op zondag het laagst.


7.    Woon je dicht bij de grens?

Woon je dichtbij België of Duitsland, dan is het misschien wel handig om naar één van onze buurlanden te rijden. Hier zijn de brandstofkosten in veel gevallen goedkoper.


8.    Deel de autokosten

Woont je collega dicht in de buurt? Rijd dan samen naar werk. Er bestaan ook websites waar je je auto aan kan melden zodat je je auto kan delen met andere mensen.


9.    Koop bewust

Het is natuurlijk veel goedkoper om een tweedehandsauto te kopen ook is het voordeliger om een kleinere auto te kopen, deze zijn een stuk goedkoper in de verzekeringskosten en motorrijtuigenbelasting.


10. Kies voor de kortste route

Dit klinkt natuurlijk heel logisch, is het ook. Maar hoe kom je erachter wat de kortste route is? Tik het adres in op je navigatie en kies voor de kortste route.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands