Aanmelden

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

Een auto kopen is na de aanschaf van een huis voor de meeste mensen de grootste aankoop die ze doen. Maar auto’s zijn duur. Een nieuwe auto kopen doe je pas vanaf zo’n 11.000 euro. Voor dat geld heb je wellicht een Peugeot 108 of een Toyota Aygo. Wil je groter en luxer? Dan moet je dieper in de buidel tasten. Voor veel autokopers is de mogelijkheid om een auto op afbetaling te kopen dan ook een uitstekende manier om toch die occasion of die nieuwe auto te kopen. Maar er zitten wel haken en ogen aan.


Nieuwe auto kopen op afbetaling

Niet iedereen kan genoeg geld sparen om zelf een nieuwe auto te kopen. En vaak komt de aanschaf van zo’n auto ook nog ongelegen. Bijvoorbeeld omdat de oude auto kapot gaat of omdat de situatie zo verandert dat je een andere auto moet kopen. Een auto kopen op afbetaling is zeker een mogelijkheid bij de meeste merkdealers. Sterker nog, de merkdealer is zowat gespecialiseerd in het aanbieden van auto’s op afbetaling. Ze verdienen er zelf namelijk ook aan want het aanbieden van leningen is een goudmijn. Je betaalt namelijk een flinke rente over het bedrag dat je leent om de auto op afbetaling te kopen. Die rente is vaak erg hoog en alhoewel de deal die je krijgt voorgeschoteld vaak zeer interessant lijkt is de lachende derde de dealer zelf. Overigens noemen ze het ook vaak niet over een auto op afbetaling kopen maar hebben ze het over een financiering. Dat klinkt een stuk vriendelijker.


Occasion op afbetaling

Wanneer je slechts een klein bedrag wilt lenen voor de aanschaf van je auto dan kan je natuurlijk ook een occasion op afbetaling kopen. Het principe is natuurlijk hetzelfde als bij een nieuwe auto alleen is de lening lager omdat het aanschafbedrag lager is. Voor 10.000 euro kan je een prima auto kopen die nog jaren meekan. En wanneer je deze op afbetaling koopt is het maandbedrag voor de meeste mensen wel te betalen. Een ander voordeel is dat je een occasion op afbetaling meestal ook gewoon bij je lokale garage kan kopen. Je bent misschien al vaste klant bij zo’n garage en ze zullen je dan ook graag verder helpen bij het bepalen van de beste manier om een occasion op afbetaling aan te schaffen. Maar ook hier geldt: de garage verdient aan de lening die je er afsluit.


Betalen in termijnen. Bereken het totaalbedrag.

Je ziet vaak advertenties dat je een auto in termijnen kan betalen. Maar een auto in termijnen betalen is precies hetzelfde als een auto afbetalen en is dus gewoon een lening. Je betaalt het koopbedrag inclusief rente in termijnen terug. Het is daarom altijd goed om zelf een berekening te maken van de kosten die je maakt on de auto in termijnen te betalen. Stel, een occasion of nieuwe auto kost 20.000 euro en je betaalt in termijnen: elke maand 600 euro gedurende 36 termijnen. Klinkt aanlokkelijk want na 3 jaar is de auto helemaal van jou, maar uiteindelijk betaal je dan 21.600 euro voor de auto. Dat is een rekensom die veel mensen niet maken, verblind als ze zijn door het aanbod van de verkoper.


Auto in termijnen betalen zonder BKR-check

Wie een lening afsluit bij een bank of andere instelling krijgt vaak automatisch een registratie bij het BKR ofwel Bureau Krediet Registratie. Deze registratie is belangrijk voor onder andere hypotheekverstrekkers om te beoordelen of je geen schulden hebt. Wanneer je een auto in termijnen betaalt dan leen je in feite geld van de dealer. Helaas worden deze leningen ook geregistreerd bij het BKR. Dat kunnen we niet mooier maken, een auto in termijnen betalen, en dus geld lenen, zonder BKR check is helaas niet mogelijk.


Conclusie

Een auto kopen op afbetaling is zeker een snelle manier om een nieuwe wagen of occasion aan te schaffen, maar er zitten nadelen aan. Want:


  • Je betaalt rente over het geleende bedrag. Je betaalt dus altijd meer dan de aanschafprijs.
  • Kopen op afbetaling betekent dat je een geldlening afsluit, inclusief een registratie bij het BKR.
  • Je ontvangt waarschijnlijk geen korting op de aanschafprijs als je op afbetaling koopt.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het verkopen van auto's, neem dan ook contact met ons op. Wij helpen graag!

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands