Is een auto-abonnement iets voor jou?

Steeds meer mensen hebben een auto-abonnement. Maar wat is dit nu eigenlijk? Wat heb je eraan en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel gaan we hier dieper op in.


Abonnementen bestaan al heel lang. Denk aan je zwemabonnement of het krantenabonnement. Zeker sinds de komst van de mobiele telefoon en de opmars van bedrijven als Netflix en Amazon heeft iedereen wel ergens een abonnement, en vaak zelfs meer dan één. Ook de autohandel is op deze trend ingesprongen en biedt nu auto-abonnementen aan. Hoe werkt dat precies? Om een lang verhaal kort te maken: een auto-abonnement klinkt hip maar het is gewoon een vorm van autoverhuur. Je huurt dus in principe een auto bij een aanbieder, alleen zijn de voorwaarden anders dan bij autohuur of autolease.

 

Autoverhuur vs autoabonnement

Zolang er auto’s bestaan kan je ze ook huren. Iedereen heeft wel eens een auto of een bestelbus gehuurd voor de vakantie of een verhuizing. Het voordeel van een auto huren is het gemak waarmee je snel over een auto kan beschikken. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoud, wegenbelasting, verzekering en dat soort zaken. De verhuurder regelt dit allemaal. Nadeel is wel dat een auto huren relatief duur is vanwege de korte looptijd. Dat is meteen ook het grootste voordeel van een auto-abonnement. Je tekent een flexibel contract voor een korte looptijd terwijl de kosten relatief laag blijven.

 

Autolease vs autoabonnement

Autolease is in feite ook een vorm van autohuur. Het grootste verschil is dat je vaak een contract afsluit voor een paar jaar. De maandelijkse leasekosten zijn hierdoor relatief laag maar je zit dus wel voor langere tijd aan een auto ‘vast’. Wil je tussentijds het contract aanpassen of beëindigen dan betaal je hiervoor vaak een boete. Bij autolease, denk aan private lease, is het dus goed om vooraf te bedenken of je een auto wel zo lang nodig hebt. Zo niet dan is een auto-abonnement wellicht een goede oplossing. De contracten lopen kort, zijn vaak flexibel en eenvoudig op te zeggen.

 

Aanbieders van auto-abonnementen

Er zijn inmiddels meerdere aanbieders van auto-abonnementen. Dit zijn vaak autofabrikanten zoals Volvo en Skoda waar je rechtstreeks een auto-abonnement kan afsluiten, maar ook multi-merken aanbieders roeren zich op deze markt. Voor alle auto-abonnementen geldt dat je alleen een vast bedrag per maand betaalt en de kosten voor brandstof. Alle andere kosten zoals onderhoud, verzekering en wegenbelasting zijn in het maandbedrag verwerkt. Hieronder vind je een vergelijking van enkele aanbieders van auto-abonnementen.

 

Care by Volvo

Volvo was een van de eerste aanbieders van een auto-abonnement. Je hebt de keuze uit twee abonnementen: een flexibel abonnement met een opzegtermijn van 3 maanden en een abonnement met een looptijd van 4 jaar. Vanzelfsprekend is het abonnement met een looptijd van 4 jaar voordeliger dan het auto-abonnement met een looptijd van 3 maanden. Het voordeel van het kortlopende abonnement is dat je tussentijds van auto kan wisselen. Nadeel is de hoge prijs van minimaal ruim 800 euro per maand. Verder is bij dit auto-abonnement de keuze uiteraard beperkt tot auto's van het merk Volvo.

 

Skoda auto-abonnement

Skoda is een andere autofabrikant die ook auto-abonnementen aanbiedt. Bij Skoda is de keuze echter wel beperkt tot één model namelijk de Scala. Een groot voordeel van het auto-abonnement van Skoda is de korte looptijd. Na een maand is het contract namelijk dagelijks opzegbaar. Verder geldt er bij Skoda een maximaal aantal kilometers per maand van 1250 kilometer. Rij je meer kilometers dan betaal je 18 cent per kilometer.

 

Carsub

Carsub is een nieuwe aanbieder van auto-abonnementen. Het voordeel van Carsub is dat je de keuze hebt uit meerdere merken en modellen. Carsub biedt nu auto-abonnementen aan voor 19 automerken en tientallen modellen, van een Toyota Aygo tot een Tesla Model X. Verder biedt Carsub echt flexibele abonnementen aan. Een abonnement heeft een looptijd van minimaal 30 dagen. Daarna kan je van auto wisselen of het abonnement beëindigen.

 

Godrive.nu

Godrive.nu is een aanbieder van auto-abonnementen voor gebruikte auto's. Eigenlijk is het een platform waar autobedrijven hun gebruikte auto's met een auto-abonnement aanbieden. Godrive.nu is wel meer een aanbieder van traditionele autoverhuur. De auto-abonnementen zijn namelijk niet zo flexibel als bij de andere aanbieders. De looptijd is minimaal 12 maanden oplopend tot 36 maanden. Daar bovenop betaal je eenmalige registratiekosten van 199 euro.

 

Bipicar

Ook Bipicar is een aanbieder van auto-abonnementen voor meerdere merken en modellen. Het wagenpark bestaat uit auto's zoals de Kia Picanto, Renault Clio, Ford Fiesta, Audi A3, en Nissan Qashqai. Ook bij Bipicar zien we looptijden die langer zijn dan bij andere aanbieders. Bij Bipicar zit je minimaal 3 maanden vast aan een contract. Daarna heb je de keuze uit contracten voor 8, 12, 24 of 36 maanden. Het maximale aantal kilometers per maand is 1000 kilometer.

 

Lynk & Co

Tot slot een misschien wel bekende naam: Lynk & Co. Dit merk is onderdeel van het Chinese Geely dat ook eigenaar is van Volvo. De auto die Lynk & Co hier aanbiedt is de 01, een auto die is gebaseerd op de Volvo XC40. Lynk & Co timmert hier hard aan de weg met het auto-abonnement. Dat abonnement kost 550 euro per maand en is inclusief 15.000 kilometer per jaar. Verder is het auto-abonnement van Lynk & Co altijd opzegbaar.

 

Wil je je auto verkopen en overstappen op een auto-abonnement? Bij ikwilvanmijnautoaf.nl kan je eenvoudig je tweedehands auto verkopen. Vul online je gegevens in en ontvang een passend bod!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands