MINI verbreekt verkooprecord in november

Het gaat goed met MINI. Het automerk heeft kort geleden nog de 300 miljoenste productie van de band laten rollen, wordt sinds deze zomer ook in Nederland geproduceerd en onlangs werd bekend gemaakt dat MINI een verkooprecord heeft verbroken.

Sinds de oprichting in 1958 heeft MINI nog nooit eerder zoveel autootjes in één maand verkocht. Er gingen in november wereldwijd 29.018 MINI’s figuurlijk over de toonbank. Dat is een stijging van 16,7 procent ten opzichte van de beste verkoopmaand hiervoor.

Ontwikkeling MINI

MINI werd oorspronkelijk ontwikkeld door de merken Rover uit Groot Brittannië en de Duitse autobouwer BMW. Doordat ze het niet eens werden over de ontwikkeling van de auto is BMW zonder Rover verder gegaan met het concept, en bouwde een kleine sportieve auto uit tot een groot merk. Intussen zijn er al meerdere modellen ontwikkeld die allemaal zijn succes hebben behaald. De MINI Cooper is daarvan de meest bekende. Naast MINI is BMW ook de moederorganisatie van Rolls-Royce. MINI wordt sinds juli dit jaar ook bij VDL Groep in Born, Limburg geproduceerd. Het verkooprecord van november is daarmee ook goed nieuws voor de bouwer in Nederland, want dat betekent dat de productie op volle kracht doorgaat. MINI is met de productie in Nederland het grootste Nederlandse automerk van dit moment. De fabriek is in Born volledig aangepast zodat er jaarlijks in totaal 250.000 auto’s in Nederland kunnen worden gebouwd. Met het verkooprecord heeft VDL Groep een goede stap gemaakt door de productie van MINI ook naar Nederland te halen.


BMW Group

BMW Group deed het in zijn geheel goed in november. Naast de vele MINI’s werd er deze maand ook een recordaantal BMW’s en Rolls-Royces verkocht. Wereldwijd verkocht BMW in totaal 188.342 modellen in deze maand. Dat is 7,6 procent meer dan in dezelfde maand in 2013. BMW Group heeft in heel 2014 tot nu toe 1.902.699 voertuigen verkocht. Over het hele jaar gezien is dit een stijging van 7,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.


Geen winst voor MINI

MINI heeft echter niet bijgedragen aan het jaarverkooprecord van BMW Group. MINI komt dit jaar niet verder dan een totale verkoop van 207 duizend kleine auto’s. Dat is 7,5 procent minder ten opzichte van vorig jaar. In Nederland zijn dit jaar tot en met oktober 3.247 MINI’s verkocht, 179 stuks minder dan vorig jaar. Misschien dat met deze cijfers het verkoopaantal van volgend jaar weer omhoog krabbelt. Dat is MINI wel gegund, want de laatste keer dat de verkoopcijfers zijn gestegen was in 2012.

Eerder werd nog gedacht dat MINI winst zou maken over het jaar 2014 met de verkoop van nieuwe modellen, maar het merk heeft verder geen bijdrage kunnen leveren aan de algehele prestatie van BMW Group. De nieuwe vijfdeurs auto moest zorgen voor een boost in de verkoop, maar in zo’n korte periode is dat misschien wel te hoog gegrepen. De MINI begint wel uit te groeien tot een serieuze aanbieder van gezinsauto’s met de komst van nieuwe modellen. Ondanks de uitbreiding van het gamma blijft Mini nog wel een kleine auto en doet daarmee nog steeds eer aan z’n naam.


Geliefd autootje

Nog niet zo lang geleden is de 300 miljoenste MINI in Oxford geproduceerd. MINI is in Groot Brittannië dan ook één van de best verkopende automerken. De verkoop hier heeft waarschijnlijk geen invloed gehad op de tegenvallende verkoopcijfers van dit jaar. MINI is niet alleen gewild in Groot Brittannië, ook in China zijn ze dol op deze kleine auto’s. Omdat China bekend staat als grootste namaak-land ter wereld kon het niet missen dat ook de MINI werd gekopieerd. Het is alleen nog maar de vraag of het verstandig is zo’n kopie aan te schaffen, want op het gebied van veiligheid schort er nogal wat aan, zo blijkt uit onderstaand filmpje.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands