De occasion auto kopen we vlakbij

De occasion auto wordt nog steeds meer gekocht dan een nieuwe auto. Er zijn tal van mogelijkheden om een auto te kopen, maar wat is de maximum afstand die we overhebben voor een tweedehands auto?


Wanneer de consument een andere auto koopt is dit vaak een occasion auto en die wordt dan het liefst zo dicht mogelijk bij huis gekocht. Als het even kan zelfs binnen een straal van 14 kilometer vanaf ons huis. Voor de aanschaf van een exclusief model willen we best wat verder rijden. Dit blijkt uit onderzoek van VWE.


Afstand bij aanschaf occasion auto

Bij dit onderzoek werd het aantal kilometers dat de gemiddelde Nederlander wil rijden om een occasion auto aan te schaffen bij autobedrijven in Nederland onderzocht. Hieruit blijkt dat we een tweedehands voertuig gemiddeld 29,5 kilometer vanaf ons huis aanschaffen. Bij inwoners van grote steden is deze afstand kleiner, namelijk 24,7 kilometer. Er is maar een klein groepje dat een grotere afstand aflegt om een tweedehands wagen te kopen, namelijk een op de vijf wil best 50 kilometer of meer rijden. Hierdoor wordt het gemiddelde dan ook beïnvloedt, want het grootste gedeelte wil toch het liefst dicht bij huis een auto kopen. De helft van alle occasion auto inkopen worden namelijk binnen 14 kilometer gedaan. Daarvan is zelfs een op de vijf auto’s binnen de eigen woonplaats gekocht.


Hoe kleiner de auto, hoe kleiner de afstand

Ook komt uit het onderzoek naar voren dat hoe kleiner de occasion auto is, hoe dichter hij bij huis wordt gekocht. Voor de kleinste auto’s uit het A-segment wordt over het algemeen 20,5 kilometer gereden. Maar ook voor de compacte auto uit de B-klasse willen we niet al te ver rijden. Voor de grotere en luxere wagens hebben we wel wat meer kilometers over. Zo wordt er voor een Mercedes S-klasse gemiddeld 47,4 kilometer gereden.


En ook voor de BMW 3-serie is de consument bereid wat verder het land in te trekken, hiervoor is de gemiddelde afstand 50,2 kilometer. Dit komt met name doordat het aanbod van de luxere modellen beperkter is dan de kleine stadsauto’s. Ook zijn de inkopers vaak echt op zoek naar dit specifieke model waardoor ze meer over hebben om de occasion auto te kunnen bemachtigen. Maar ook voor de bijzondere modellen die niet veel voorkomen in ons wagenpark heeft de consument meer reistijd over.


Top tien occasions die vlakbij worden aangeschaft

De modellen die dicht bij huis worden gekocht zijn vaak kleine Aziatische wagens. Zo wordt de Suzuki Splash vaak dicht bij de woonplaats van de consument gekocht. De gemiddelde afstand die hiervoor wordt afgelegd is 13,8 kilometer. Voor de occasion auto Subuaru Trezia heeft de koper 14,1 kilometer over. Daarna volgt de Renault Grand Modus met 14,9 kilometer. Het grootste gedeelte van de top tien wordt gevuld door Hyundai, deze komt namelijk vanaf de vierde plek vijf keer voor. De afstand die de consument voor deze occasion auto wil afleggen ligt tussen de 15,7 en 17,5 kilometer.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands