2toDrive: wat is het en hoe werkt het?

Als je op je 17e je rijbewijs haalt, mag je tot je 18e verjaardag alleen autorijden met een coach naast je. Dit kan bijvoorbeeld je vader of moeder zijn. Dit wordt ook wel de 2toDrive genoemd. De coach moet op een begeleiderspas staan die je altijd bij je moet hebben. Je kunt daarom ook alleen je rijbewijs aanvragen als je al een begeleiderspas hebt aangevraagd. 


Wat is 2toDrive?

2toDrive biedt 17-jarigen de mogelijkheid om onder begeleiding van een coach auto te rijden. Vanaf 16,5 jaar mogen jongeren starten met het nemen van rijlessen. Vanaf 17 jaar is het mogelijk om praktijkexamen te doen. Wanneer het rijbewijs gehaald is mogen zij tot hun 18e verjaardag autorijden onder begeleiding van een coach. Door de 2toDrive kunnen jongeren dus eerder hun rijbewijs halen en vanaf 18 jaar direct zelfstandig de weg op met goede rijervaring op zak!Waarom 2toDrive?

De 2toDrive is in Nederland ingevoerd om de verkeersveiligheid te doen vergroten. Doordat jongeren onder begeleiding rijden, zullen ze rijervaring opdoen in het verkeer. Zodra ze 18 jaar zijn, kunnen ze zelfstandig de weg op. De kans op ongelukken zullen dan worden verminderd. Op 1 november 2011 is de 2toDrive ingevoerd, met ingang van 15 maart 2018 is dit in de wet opgenomen. De 2toDrive regel is niet van toepassing in het buitenland. Als 17-jarige mag je alleen in Nederland onder begeleiding rijden.


Wat zijn de ervaringen van 2toDrive?

Sinds de start van 2todrive zijn er heel veel positieve ervaringen hierover. Jonge automobilisten doen alvast veel ervaring op in het verkeer en dit wordt erg serieus genomen door hun. Dit blijkt ui de onderzoek van SWOV.


De coach

Voor mensen die net hun rijbewijs hebben gehaald kan soms lastig zijn om bepaalde verkeerssituaties in te schatten. Dit komt met name door gebrek aan ervaring op de weg. Tijdens het rijden is de coach er om jou te helpen in dit soort situaties. Dit gebeurd dan in de vorm van spreken.


Waarom een coach?

Je zult je vast afvragen waarom dit perse nodig is. De 2todrive is in Nederland ingevoerd om de veiligheid in het verkeer te stimuleren. Uit onderzoek is gebleken dat bij 20% van de ongevallen, jongeren bij betrokken zijn. Door jongeren eerst rijervaring op te laten doen onder begeleiding van een coach, is het de bedoeling dat het aantal ongelukken met jongeren wordt verminderd. 


Begeleiderspas

De begeleiderpas kun je online aanvragen. Op de begeleiderspas kunnen maximaal 5 coaches worden vermeld. Deze begeleiderspas kun je vanaf 16,5 jaar aanvragen bij de RDW. Tot je 18e heb je deze nodig en moet je altijd bij je hebben tijdens het rijden. In de auto moet een coach naast je zitten, die op de begeleiderspas staat vermeld. Een begeleiderspas aanvragen kost je zo’n €25,-. Wil je later toch nog iemand anders toevoegen als coach? Dan moet je een nieuwe begeleiderspas aanvragen. Dat kan via RDW.

Lees meer over 2todrive.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands