Wat doet de RDW?

De RDW is de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Alhoewel: die term wordt sinds 1996 niet meer gebruikt. Tegenwoordig is deze overheidsdienst alleen bekend met de afkorting RDW. Het is een organisatie die vlak na de oorlog in 1949 werd opgericht om auto’s te keuren en om de kentekenregistratie te beheren. Een van de belangrijkste taken van de RDW is momenteel om het basisregister van alle Nederlandse voertuigen bij te houden.


De RDW heeft nu vier belangrijke taken:

  • Voertuigen en -onderdelen toelaten op de Nederlandse en Europese markt.
  • Toezicht houden op RDW-erkende bedrijven en controle uitoefenen op de technische staat van voertuigen.
  • Gegevens beheren over voertuigen, hun eigenaren en voertuigdocumenten en hierover informatie verstrekken.
  • Documenten afgeven zoals kentekenbewijzen, rijbewijzen en het APK-formulier.


Auto overschrijven

Een belangrijke dienst van de RDW is het overschrijven van een auto op naam van iemand anders. Hier heb je dus alleen te maken als je een auto koopt of verkoopt. Koop je een auto bij een autobedrijf dan zorgt het autobedrijf voor de overschrijving. Koop je een auto bij een particulier dan regel je de overschrijving bij een vestiging van PostNL. Deze vind je meestal in supermarkten of bijvoorbeeld bij de boekhandel zoals Bruna en Primera. Om de overschrijving te doen heb je het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs nodig of de kentekencard en de tenaamstellingscode. Bij verkoop ben jij juist degene die de documenten meegeeft aan de koper zodat hij de auto op zijn naam kan zetten.


Voertuiggegevens registreren

De RDW is de enige instantie in Nederland die een centrale registratie bijhoudt van alle voertuigen in Nederland met een kenteken. Fietsen worden dus niet geregistreerd, maar verder wel alle voertuigen met een kenteken waaronder dus auto’s maar ook motoren, brommers en scooters, bedrijfsauto’s, aanhangers en caravans en zelfs vaartuigen. Waarom is dit allemaal nodig? Een van de belangrijkste redenen voor deze uitgebreide voertuigregistratie en administratie is dat de overheid zo eenvoudig belasting kan heffen. Staat een auto op jouw naam dan krijg je automatisch een aanslag voor de motorrijtuigenbelasting. Daarnaast is de registratie belangrijk om fraude en criminaliteit te voorkomen. Zonder registratie wordt het voor criminelen een stuk eenvoudiger om bijvoorbeeld een vluchtauto te gebruiken of om voertuigen voor andere criminele activiteiten te gebruiken.


RDW Kenteken check

In het dagelijks leven kennen we de RDW vooral van de kentekencheck en, bij verkoop, van het overschrijven van een auto op naam van de nieuwe eigenaar. De kentekencheck is handig als je een auto wilt kopen en meer over deze auto te weten wilt komen. Bijvoorbeeld hoeveel eigenaren de auto heeft gehad, wanneer de auto in Nederland is geregistreerd en hoe lang de huidige eigenaar de auto al in bezit heeft. Wanneer je een auto gaat kopen kunnen dit belangrijke aanwijzingen zijn. Want misschien wil je geen zesdehands voertuig aanschaffen of juist geen auto die uit het buitenland is geïmporteerd. De kentekencheck op de website van de RDW biedt dan duidelijkheid.


Auto’s keuren

Een laatste activiteit die we nog toelichten is het keuren van auto’s. Alle auto’s in Nederland moeten beschikken over een RDW-goedkeuring. Autofabrikanten doen dit zelf voor de auto’s die ze hier verkopen dus daar hoef je je als consument niet mee bezig te houden. Sowieso geldt dit voor alle auto’s die hier al rondrijden, deze hebben allemaal een goedkeuring. Anders wordt het wanneer je een auto aanpast of importeert. Bij het aanpassen van een auto, bijvoorbeeld wanneer je deze ingrijpend modificeert, dan zal je de auto opnieuw moeten laten keuren. Ook een import-auto moet altijd eerst gekeurd worden voordat deze een Nederlands kenteken krijgt. Pas dan mag je ermee de weg op. Tot slot is ook schade soms een reden om een auto te laten herkeuren. Natuurlijk niet bij een deukje, maar wel wanneer er bij een auto structurele schade is gerepareerd. Dan moet opnieuw gekeken worden of de auto weer veilig de weg op kan. Voor zo’n keuring maak je een afspraak bij een van de 16 keuringsstations van de RDW.

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands