Daar is-ie weer: zwarte zaterdag

We gaan op vakantie! Met ‘we’ bedoelen we trouwens niet alleen jij en je buurman, maar miljoenen vakantiegangers. Dit zorgt in de zomermaanden voor gigantische verkeersdrukte met als hoogtepunt: de gevreesde zwarte zaterdag. Op 30 juli belooft het weer extreem druk te worden op de Europese wegen.


Tijdens de zomermaanden neemt de verkeersdrukte door de week wat af door het wegvallende schoolverkeer, maar in het weekend neemt de drukte extreme vormen aan door mensen die met de auto richting hun vakantieadres rijden. Het zwaarste weekend in het verkeer staat bijna voor de deur: op 30 juli zullen de autoroutes naar het zonnige zuiden weer dichtslibben.


Waarom zwarte zaterdag?

Zwarte zaterdag, je hebt er ongetwijfeld van gehoord. De term zwarte zaterdag is overgevlogen uit Frankrijk en is vermoedelijk ontleend aan een zwaar verkeersongeval in 1982 in Frankrijk. Op 31 juli van dat jaar, een erg druk weekend door het vakantieverkeer, crashte een bus met kinderen op verschillende auto’s. Bij de crash kwamen 53 mensen om het leven, waarvan het merendeel kinderen. Er wordt gezegd dat nog altijd bussen met groepen kinderen officieel niet mogen rijden op zwarte zaterdag. Tegenwoordig gebruikt Verkeersveiligheidsorganisatie Bison Futé bij haar voorspellingen van de verkeersdrukte een kleurensysteem, waarin zwart een topdrukte aangeeft. In 2016 krijgt zaterdag 30 juli die gitzwarte kleur toegewezen. Frankrijk is al jarenlang een van de populairste vakantiebestemmingen van Nederlanders en Belgen. Traditiegetrouw bereikt al dat vakantieverkeer jaarlijks zijn hoogtepunt tijdens het laatste weekend van juli of het eerste weekend van augustus.


Waar schuif je aan?

De wegen rond Parijs en op de beruchte Autoroute du Soleil, officieel aangeduid als A6 en A7, krijgen op zwarte zaterdag veel verkeer te verwerken. Ook de A9, de snelweg naar Spanje, heeft het zwaar te verduren op zaterdagen in de zomerperiode. Bij zwarte zaterdag denken we automatisch direct aan Frankrijk, maar ook in andere landen wordt de term meer en meer gebruikt om te waarschuwen voor extreme drukte in het verkeer. In België staan er bij mooi weer elk weekend files vanuit Brussel richting de kust. De zwaarste files staan echter rond Antwerpen. De E19 van Breda naar Antwerpen, de E34 van Eindhoven naar Antwerpen en de Antwerpse ring zijn dan snel verzadigd. Ook op de E411 richting Luxemburg is het erg druk. Veel vakantiegangers trekken door België richting Luxemburg om even te tanken, de brandstofprijzen liggen daar een stuk lager, om vervolgens verder te reizen naar Frankrijk. In Zwitserland moet de Gotthardtunnel enorm veel verkeer slikken. Deze tunnel is de enige optie om in Italië te komen, zonder kilometers om te rijden. In Duitsland kun je je lol op rondom Hamburg en Mùnchen. Ga je richting Kroatië, dan kom je ongetwijfeld door de Tauerntunnel. Net als bij de Gotthardtunnel kom je op zwarte zaterdag in een kilometerslange file waarin vakantiegangers kostbare minuten van hun vakantie zien wegtikken.


Zo omzeil je verkeersdrukte, files en wachttijden

De beste tip die we kunnen geven: vertrek niet op een zaterdag. Je kan beter een dag eerder vertrekken en een extra overnachting plannen of je reis een dag uit te stellen. Is dit niet mogelijk, probeer dan de piekuren in het verkeer te vermijden door later op de zaterdag te vertrekken. Door later te vertrekken, kom je aan op de knelpunten op het moment dat de files zich al aan het oplossen zijn. Vaak zorgen de tolwegen voor extra drukte. Om die te vermijden, kan je een alternatieve route zoeken. In Frankrijk worden zulke alternatieve routes aangeduid met gele borden als bis of itinéraire bis. Deze routes zijn langer dan de route over de snelweg, maar ze zijn wel (grotendeels) vrij van files.


Toch in de file?

Helaas geven bovenstaande tips geen garantie om een filevrije route. Als je toch moet aanschuiven, is het belangrijk dat je rustig blijft. We geven je nog een paar tips:

  • Zie je een bordje met ‘(itinéraire) bis’, volg het dan om aan de file te ontsnappen
  • Wissel niet van rijstrook. Voor je gevoel lijkt het sneller te gaan op die andere rijstrook, in werkelijkheid maakt het geen verschil
  • Houd voldoende afstand. Filerijden is geen pretje, dus zorg dat je alert blijft
  • Probeer altijd in beweging te blijven. Je auto verbruikt meer als je constant moet optrekken en stoppen

Met deze tips hebben we je hopelijk enigszins kunnen voorbereiden op extreme verkeersdrukte. Wat doe jij om files te vermijden of de fileleed dragelijker te maken?

Deel dit artikel op:

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands