Winterbanden – hoe zat het ook alweer?

Winterbanden, hoe zat het ook alweer? In welke periode zijn ze nodig? Vanaf welke temperaturen loont het zich? En hoe zat het met de regels in het buitenland? Veel mensen vragen het zich rond deze tijd van het jaar weer af. Daarom proberen wij in deze blog enkele van deze vragen te beantwoorden.


Iedereen weet dat banden een belangrijk onderdeel zijn in het veilig en comfortabel rijden. Maar zijn winterbanden nu echt nodig? Winterbanden lonen zich vanaf temperaturen onder de 7 graden celsius. Omdat het rubber van winterbanden bestaat uit zachter materiaal en het profiel anders is opgebouwd heb je bij een nat, glad of bevroren wegdek het voordeel van meer grip en een kortere remweg. Als de temperaturen weer oplopen wordt het rubber te zacht en verlies je deze voordelen weer. Ook slijten de banden sneller en gaat het verbruik van je auto dan omhoog.


En All-season banden dan?

Met de Nederlandse winters kunnen all-season banden een gulden middenweg zijn tussen zomer- en winterbanden. Ze bieden in winterse omstandigheden een stuk meer grip dan normale zomerbanden, en in de zomer presteren ze dan weer een stuk beter dan winterbanden. Maar ze blijven altijd een compromis. De beste prestaties, qua grip, remweg, verbruik en slijtage bereik je door in de zomer met zomerbanden te rijden en in de winter met winterbanden. Is 2 keer per jaar je banden wisselen te veel gedoe voor je? Dan zijn all-season banden een goede oplossing. Met het Nederlandse klimaat kan ook in de winter namelijk de temperatuur zo nu en dan boven de 7 graden uitkomen. Ga je voor de beste prestaties, ga je ieder jaar met je auto op wintersport of ben je regelmatig in Duitsland te vinden met je auto? Kies dan voor winterbanden. Waarom? Dat lees je hieronder


Hoe zit het in Duitsland?

In Duitsland moeten alle voertuigen onder winterse omstandigheden uitgerust zijn met winterbanden. Dus niet alleen Duitse voertuigen, maar ook voertuigen uit het buitenland. Deze regel heeft dus ook betrekking op ons Nederlanders. Zodra het sneeuwt, ijzelt, glad is en de omstandigheden verraderlijk is het verplicht dat je auto de beschikking heeft over passend schoeisel. Voldoe je hier niet aan dan riskeer je een boete. Het kan zelfs voorkomen dat je wettelijk aansprakelijk wordt gesteld als je betrokken raakt bij een verkeersongeval, ook al ben je zelf niet schuldig aan het ongeval. Let hier dus goed op voordat je naar Duitsland gaat met de auto. En neem deze kennis mee in je bandenkeuze. Ben je van plan regelmatig Duitsland te bezoeken in de wintermaanden? Dan lonen winterbanden zich dubbel en dwars. Omdat Duitsland een groot land is met bergachtige gebieden kun je altijd onverwacht worden verrast door een sneeuwstorm of andere onverwachte omstandigheden. Onze oosterburen zelf houden van oktober tot april aan als richtlijn.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands