Rijp voor de sloop

Sloopauto’s, de naam zegt het al, zijn auto’s die rijp zijn voor de sloop. Tegenwoordig worden auto’s – net als de mens – steeds ouder. Gemiddeld gezien gaan auto’s 17 jaar mee voordat zij zoveel mankeren dat het laten maken niet meer opweegt tegen de waarde van de auto. Rijp voor de sloop dus.



Vorig jaar werden er 227.039 personenauto’s naar de sloop gebracht. Tien jaar geleden lag dat aantal nog 100.000 hoger. Elk jaar neemt dit aantal af, door bijvoorbeeld wegvallende subsidies en vooral de langere levensduur die auto’s hebben.

Dat je je sloopauto kan verkopen weten we eigenlijk wel, maar Ikwilvanmijnautoaf.nl brengt wat extra ‘wist je datjes’ over (sloop)auto’s.


Wist je dat… een auto op twee manieren total loss kan zijn?

Namelijk technisch en economisch. Total loss is dé reden om je auto te laten slopen. Technisch total loss houdt in dat de auto technisch zoveel mankeert dat het onmogelijk is dit te maken. Dit zie je vaak na een ongeval waarbij de carrosserie onherstelbaar verbogen is. <

Economisch total loss betekent dat het laten maken van de auto duurder is dan dat wat de auto nog waard is. Je steekt dus meer geld in de auto, dan dat deze ooit zal opleveren bij verkoop.


Wist je dat… de meest gevonden auto op de sloperij een Volkswagen is?

Dat is niet onlogisch, op de Nederlandse wegen rijden ook de meeste Volkswagens. Dus wat het meest verkocht wordt, wordt ook het meest gesloopt. Op 1 staat de Volkswagen Golf, maar ook de Polo vinden we vaak terug. Gemiddeld gaat de Volkswagen wel lang mee, want de Golf wordt vaak pas na 18 jaar gesloopt en dat is een jaar boven het gemiddelde.


Wist je dat… Rijkswaterstaat een belangrijke bijdrage levert aan de daling van het aantal sloopauto’s?

Het wegennetwerk wordt namelijk steeds beter onderhouden, gaten worden sneller gedicht en het wegdek wordt eerder vervangen voor nieuwe, schoner en zuiniger asfalt. Dit heeft ook gevolgen voor de levensduur van auto’s, want hoe beter het wegdek hoe langer je zonder kleerscheuren kan rijden. Kijk maar even naar het verschil in wegdek in bijvoorbeeld het buitenland in verhouding tot die van Nederland en de auto’s die er daar rondrijden.


Wist je dat… je in sommige gemeenten gewoon niet door mag rijden met een oude vervuilende auto?

In Amsterdam, Utrecht en bijvoorbeeld Tilburg heeft de gemeente milieuzones ingesteld. Meestal gelden deze alleen voor vervuilende vrachtwagens, maar in Utrecht geldt deze ook al voor vervuilende dieselauto’s van voor 2001. En meer gemeente willen dit voorbeeld volgen. Bij binnenkomst wordt je auto gescand op basis van kenteken en wordt aangegeven of je wel of niet mag doorrijden. Rijd je door terwijl het niet mag? Dan kan je een fikse boete verwachten als je betrapt wordt.


Wist je dat… de techniek in auto’s indirect bijdraagt aan beter onderhoud?

Hierdoor ontkom je er eigenlijk niet aan om de auto eerder te laten maken. Waar je vroeger – al dan niet helemaal legaal – nog kon doorrijden met een gat in de bodem van je auto, kan dat door de huidige technieken gewoon niet meer. De auto laat direct merken - met bijvoorbeeld piepjes of lichtjes op het dashboard - dat er iets niet in orde is en je naar de garage moet. Hier laat je het onderdeel maken en ga je weer de weg op. Vroeger waren deze waarschuwingen niet zo in auto’s aanwezig en reed je dus gewoon door, met alle gevolgen van dien voor de staat van de auto.


 Wist je dat… het per gemeente verschilt of je een slooppremie krijgt?

Tussen mei 2009 en einde 2010 kon je landelijk een subsidie krijgen voor het laten slopen van je auto. 85.000 auto’s werden naar aanleiding van deze subsidie aangeboden voor de sloop. Deze slooppremie is nu niet meer geldig. Maar, niet getreurd, sommige gemeente n komen je nog steeds tegemoet. Zij stimuleren nog steeds het slopen van oude auto’s en hebben de sloopregeling verlengt voor bepaalde auto’s.

Heb jij een auto in je bezit die rijp is voor de sloop? Meld deze gemakkelijk aan via het kenteken en verkoop je auto via ikwilvanmijnautoaf.nl/sloopauto-verkopen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands