Proefrit maken? Wij geven je 10 tips!

De kogel is door de kerk: je hebt besloten om je auto te verkopen en voor een ander tweedehands model te gaan. Om te voorkomen dat je halverwege de terugreis al aan de kant van de weg staat, is het natuurlijk verstandig om eerst een proefrit te maken. Maar hoe doe je dat? Je koopt immers niet iedere dag een auto, dus op welke punten moet je letten? Wij geven je 10 handige tips!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Twee zien meer dan één. Ken je iemand die verstand heeft van auto’s? Perfect, dan kun je aan hem vragen of hij wil meerijden tijdens de proefrit. Een kennis uit een garage is in dit geval goud waard. Voordat je begint aan de proefrit is het belangrijk om de volgende tips in acht te nemen: 

1. Zijn alle papieren aanwezig?

Controleer of de kentekenpapieren en het chassisnummer overeenkomen met de auto. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of onderhoudsboekje compleet en up-to-date is. Mocht deze ontbreken en weet de verkoper je niets te vertellen over de onderhoudshistorie van de auto? Dan is het verstandig om verder te gaan kijken.  

2. Plan je route

Het is verstandig om van tevoren een route te plannen waarbij je verschillende wegen kunt testen. Probeer zowel binnen als buiten de bebouwde kom te rijden. Zo kun je precies zien hoe de auto reageert wanneer je bijvoorbeeld over een kasseien- of klinkerweg rijdt.  

3. Maak een proefrit op het juiste tijdstip

Oftewel: vermijd de spits. Tussen 10.00 uur en 15.00 uur is het minder druk op de weg waardoor je minder kans hebt op files en goed door kunt rijden. Daarnaast is het overdag natuurlijk licht en merk je eventuele gebreken en schades aan de auto veel sneller op. Valt je iets op? Schrijf het dan op en maak er direct een foto van.  

4. Check, check, dubbelcheck

Voordat je wegrijdt kun je al enkele belangrijke zaken testen. Stel de verkoper zoveel mogelijk vragen en laat hem de belangrijkste opties demonstreren. Controleer zowel de binnen- als de buitenkant van de auto goed op eventuele schades en defecten. Is de voorruit onbeschadigd? Hoe staat het met de ruitenwissers en zijn de velgen en wieldoppen nog in goede staat? Check ook alle elektronica aan de binnenkant. Werkt de centrale vergrendeling en gaan de ramen soepel open en dicht? Lichten alle lampjes op het dashboard op wanneer je de auto start, en gaan ze vanzelf weer uit na een paar seconden? Het is belangrijk om hier kritisch naar te kijken. Bepaalde onderdelen zijn nu eenmaal erg kostbaar om te laten vervangen/repareren. 


Waar let je op tijdens de proefrit?

Ook tijdens de proefrit zijn er natuurlijk genoeg dingen waar je op moet letten. Laat je bijrijder alles noteren wat jullie opvalt. 

5. Kun je comfortabel zitten?

Test eerst voor jezelf hoe soepel het in- en uitstappen gaat. Zijn je stoel, hoofdsteunen en gordels makkelijk verstelbaar? Ook is het belangrijk dat je comfortabel zit en genoeg beenruimte hebt. Heb je kinderen? Controleer dan direct even of er op de achterbank wel genoeg ruimte is voor een kinderzitje.   6. Voorkom startproblemen Een auto kan weleens startproblemen hebben. Om dit te controleren is het verstandig om de proefrit met een koude motor te beginnen. Immers, ook een koude motor hoort direct te starten. Laat de verkoper dit ook weten. Oftewel: ga naar hem toe en laat je niet ophalen.  

7. Rare geluiden en trillingen

De eerste check zit erop? Rij dan voorzichtig weg. Komt de koppeling goed op en hoor je geen rare geluiden wanneer je de koppeling ingetrapt houdt? Voel ook tijdens het rijden of er geen andere dingen onnodig rammelen en/of trillen. De auto moet bijvoorbeeld gewoon normaal sturen, ook als je flink gas geeft. Voel je een trilling in het stuur? Dat kan het gevolg zijn van een onbalans in de voorwielen. Extra tip: zet de radio uit. Zo hoor je alles nog beter. 

8. Neem de tijd

Het maken van een proefrit hoeft niet na 10 minuten voorbij te zijn. Hoe langer je rijdt, hoe meer dingen je eventueel op kunnen vallen. Vergeet ook niet om even te keren op de weg, strakke bochten te maken en te kijken of het inparkeren soepel verloopt. Trap ook even flink op de rem. Voel je een trilling in het stuur tijdens het remmen? Dan zijn je remschijven aan de voorzijde krom of versleten. 


Na de proefrit

De proefrit zit erop! Wacht nog wel even met het maken van een beslissing.

9. Vraag zoveel mogelijk informatie aan de verkoper

Een goede verkoper zal je vragen zo goed mogelijk beantwoorden. Vertrouw je het niet? Onthoud: je bent nooit verplicht om direct tot aankoop over te gaan.  

10. Kenteken overschrijven

Heb je alles getest en ben je tevreden? Gefeliciteerd, de auto is van jou! Na de onderhandeling en het regelen van de verkoop, moet het kenteken nog overgeschreven worden. Dit kan bij een kentekenloket. Wij wensen je veel rijplezier! 

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands