Oplichters actief op Marktplaats
2015-02-09 09:00:51

Auto verkopen? Pas op voor oplichtersJe producten online kopen en verkopen. Het kan zo gemakkelijk zijn. Met één klik heb jij een nieuwe telefoon of zelfs een auto gekocht. Maar pas hier goed mee op, want voor je het weet heb je met oplichters te maken.

 
Online verkoopsites als Marktplaats maken het ons erg gemakkelijk om artikelen te kopen en te verkopen. Dankzij de ontwikkeling van internetbankieren is een aankoop binnen een mum van tijd afgerond. Maar wees alert, want tussen die aanbieders zitten ook oplichters. Voor je het weet hebben zij jouw geld ontvreemd en zit jij met lege handen thuis.

Bende oplichters Marktplaats opgerold

Wees dus erg voorzichtig met het kopen en verkopen van je waar op het internet. Onlangs is er weer een bende opgerold die oplichtingspraktijken verrichtten op Marktplaats. Achter deze oplichtersbende was een heel netwerk actief. Maar liefst 40 personen waren betrokken bij deze oplichtingspraktijken. Via Marktplaats bood de bende onder andere smartphones, tablets, navigatiesystemen en mediaspelers aan. De kopers maakten netjes het geld over, maar de spullen werden nooit geleverd. Duizenden mensen waren gedupeerd en hebben bij elkaar zo’n €250.000 als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. De bende, die al 1,5 jaar actief was op Marktplaats, is inmiddels opgepakt en wordt vervolgd.

Sluwe oplichters

De oplichters hebben het heel slim aangepakt waardoor het erg moeilijk was om ze te achterhalen. Doordat het netwerk van de oplichters uit 40 personen bestond, konden ze de producten telkens met verschillende accounts en rekeningnummers aanbieden. Deze katvangers werkten voor een baas, de zogeheten Remy D. Deze baas delegeerde de taken en gaf de katvangers een beloning voor het beschikbaar stellen van de rekeningnummers. Onder hem stonden vier medeplichtigen die een grote rol speelden in deze zwendelzaak. Inmiddels zijn er al 1200 aangiften tegen de oplichters gedaan en staan Remy D en de vier andere verdachten volgende week terecht.

Ga voor veilig auto verkopen

Eerder schreven we al dat er veel oplichters actief op het wereldwijde web zijn, en ook op Marktplaats. Wil jij online je auto verkopen? Pas op voor internetfraudeurs. Je weet nooit wie er aan de andere kant van het scherm zit en wat zijn of haar bedoelingen zijn. Zelfs als de mogelijke koper de auto komt bezichtigen of graag een proefrit wil maken, moet je alert blijven. Er zijn oplichters die de sleutel omwisselen en later terugkomen om de auto te stelen, met jouw sleutel. Sommigen gaan er tijdens de testrit met je auto er vandoor of kopen de auto uiteindelijk met valse biljetten.


Delen

Reacties (0)


  • Plaats een reactie