Auto verkopen? Kijk uit voor oplichting op Marktplaats
2013-11-27 15:26:22

Pas op voor oplichters auto verkopenEen gebruikte auto verkopen gaat tegenwoordig net zo gemakkelijk online als het kopen van kleding of het bestellen van andere goederen. Met een klik op de knop is je bestelling geplaatst. De afwikkeling is snel gedaan dankzij de gemakken van het internetbankieren en diverse thuisbezorgservices, maar alertheid is erg belangrijk. Vooral als je gebruik maakt van Marktplaats voor het kopen en verkopen van goederen.

Er is weer een geval van oplichting via Marktplaats bekend. Dit keer heeft een 25-jarige vrouw uit Diemen in 2,5 jaar tijd zo’n vijftig mensen opgelicht voor ruim 5.000 euro. Ze ‘verkocht’ via Marktplaats onder andere kaartjes voor festivals en concerten, maar leverde de tickets na betaling nooit aan de kopers. Dit heeft haar een gevangenisstraf van twaalf maanden opgeleverd, waarvan drie voorwaardelijk. Ook het verkopen van een gebruikte auto via Marktplaats kan grote gevaren met zich meebrengen. Al eerder verschenen diverse berichten over oplichters die op sluwe wijze auto’s ontvreemden van particulieren naar aanleiding van een advertentie op Marktplaats.

Veel oplichters op advertentie websites

Online auto’s verkopen is zo langzamerhand een onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Uit onderzoek blijkt dat Marktplaats een website is die veel door consumenten gebruikt wordt bij het verkopen van een auto. Je kunt hier in enkele stappen eenvoudig een ‘auto verkopen’ advertentie plaatsen, waarna je rustig de reacties van potentiële kopers kunt afwachten. De eenvoud van dit concept is wellicht de reden waarom oplichting op Marktplaats al veel vaker is voor gekomen. Het is relatief gemakkelijk voor een oplichter om een vals account aan te maken voor een eveneens vals e-mailadres, om daarmee vervolgens een bod uit te brengen op jouw auto advertentie.
Als verkoper ben je blij dat je een mooi bod ontvangt. Je aarzelt geen seconde en neemt contact op met de potentiële koper. Deze blijkt momenteel in het buitenland te zitten voor zaken, maar geeft aan wel graag de auto te willen kopen. De koper wil het geld betalen door middel van een cheque of via een Paypal-betaling. Het klinkt als een geloofwaardig verhaal, met als gevolg dat veel mensen in zee gaan met dit soort praktijken. Doorgaans krijgen de verkopers wel een cheque opgestuurd. Als je naar de bank gaat, krijg je het geld op de bank uitgekeerd. Je gaat ervanuit dat alles in orde is, totdat een maand later het bedrag wordt afgeschreven. De persoon in kwestie bleek niet genoeg geld op zijn rekening te hebben. Jij bent je auto en het geld kwijt.

Nieuwe ontwikkeling

Bentley verkopen let op oplichtersSinds enige tijd hebben oplichters een nieuwe manier van werken. Via websites als Marktplaats proberen ze kopers weg te lokken naar een malafide webwinkel. Zij gebruiken Marktplaats als advertentieplatform. Oplichters spelen slim in op de wensen van consumenten wat betreft de nieuwste telefoons en tv’s. Sommigen maken zelfs reclame op radio en tv. Volgens deskundigen wordt het aantal oplichtingen via Marktplaats minder door het succes in de opsporing en vervolging van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO), maar daarentegen zal het aantal oplichtingen via malafide webshops kunnen stijgen. Het LMIO krijgt duizenden aangiftes per maand binnen, waarna maandelijks zo’n tien malafide shops worden gesloten. Slechts een fractie van de aangiftes wordt onderzocht. Het is daarom des te belangrijker dat je zelf goed oplet. Hoewel het aantal oplichtingen via Marktplaats afneemt, blijft de website wel in trek. Vooral bij veelplegers die, ondanks een straf, gewoon vrolijk verdergaan.
Word jij via een advertentie geleid naar een webshop die jij niet herkent? Kijk dan allereerst of de webshop een logo voert van Stichting Webshop Keurmerk. Wordt het logo afgebeeld, klik hier dan op. Oplichters kunnen gemakkelijk het logo kopiëren, maar de link achter het logo niet.

Wat kan er nog meer misgaan bij een auto verkoop via een advertentie website?

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar je kunt op vele manieren gevaar lopen bij het auto verkopen via Marktplaats of soortgelijke advertentie websites. Wij hebben de meest voorkomende gevaren bij het particulier verkopen van je auto op een rijtje gezet.
Het verwisselen van de autosleutel De potentiële koper komt voor een testrit. Tijdens de testrit wordt de auto meegegeven met reservesleutel. De hoofd- of reservesleutel wordt omgewisseld voor een exemplaar van een andere auto van hetzelfde merk. Op het eerste gezicht zie je geen enkel verschil in sleutel, maar later blijkt de sleutel niet te passen. De crimineel kan op een later moment terugkomen om de auto te stelen met de ontvreemde sleutel.
Diefstal tijdens testrit Hoe vaak lees je dat de eigenaar van de auto tijdens de proefrit door de potentiële koper uit de auto wordt gezet, vaak met veel geweld? Het kan ook zijn dat de eigenaar en oplichter van plek wisselen. Als de eigenaar niet de sleutels in de hand houdt, kan de crimineel eveneens wegrijden.
Identiteitsfraude Het komt zelfs voor dat oplichters complete auto’s stelen. Dit doen zij door het chassisnummer en de kentekenplaten van een oude schadeauto van hetzelfde merk, model en uitvoering auto over te zetten. De crimineel heeft in een handomdraai een nette auto met identiteit die goed te verkopen is.
Auto onderdelen ontvreemden Oplichters willen graag op een zo’n goedkoop mogelijke manier nieuwe onderdelen voor hun auto. Zij doen zich op zo’n moment voor als potentiele koper en willen graag een proefritje maken. Wel helemaal alleen, want de oplichter rijdt in een streep naar de werkplaats en zet de betreffende onderdelen over naar zijn eigen auto.
De oplichter kan ook een afspraak plannen voor een testrit. Omdat jij als verkoper de auto bij huis hebt staan, moet je wel je adres vrijgeven zodat de potentiële koper een kijkje kan nemen. Echter, de potentiële koper komt niet opdagen. Op het moment dat jij bij je auto komt, is bijvoorbeeld het hele dashboard uit de auto gehaald. Zo kan de oplichter eenzelfde auto met een hoger aantal kilometers op de teller goed verkopen.
Betaling met valse biljetten Pas op voor betaling valse bankbiljettenNatuurlijk kijk jij wel uit met de betaling via een bankoverschrijving. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat een bekende van de oplichter zich vals voordoet als bankmedewerker om de betaling te bevestigen. Dan is een directe contante betaling toch veel veiliger? Dat hoeft niet. Je weet wel zeker dat je het geld in handen hebt, maar het komt veel voor dat er met valse biljetten is betaald. Ga daarom met de kopende partij naar de bank en controleer het geld samen.


Delen

Reacties (1)


  • Plaats een reactie
  • Oplichters actief op Marktplaats - Auto verkopen nieuws
    2015-02-09 09:00:10

    […] op het internet. Onlangs is er weer een bende opgerold die oplichtingspraktijken verrichtten op Marktplaats. Achter deze oplichtersbende was een heel netwerk actief. Maar liefst 40 personen waren betrokken […]