10 gouden tips voor een proefrit
2015-10-08 17:04:04

Maak een proefritJe wilt een gebruikte auto kopen. Hoe doe je dat? Waar moet je op letten om niet na je aankoop al ergens te stranden met pech. Een proefrit biedt dan uitkomst. Maar waar moet je allemaal aan denken tijdens een proefrit? Ikwilvanmijnautoaf.nl geeft je de 10 gouden tips voor een proefrit.

Je hebt een mooie auto gezien? Neem dan contact op met de verkoper om een afspraak te maken voor een proefrit. Staat de verkoper niet open voor een proefrit, dan kan je beter van de koop afzien.
Testen is immers weten en zonder proefrit weet je niet wat je in huis haalt. Wij geven je 10 gouden tips voor het maken van een proefrit.

De kundige bijrijder

Ken je iemand die verstand heeft van auto’s? Perfect, dan kun je aan hem vragen of hij wil meerijden tijdens de proefrit. Een kennis uit een garage of een automonteur is in dit geval goud waard. Hij ziet én hoort onmiddellijk wat jou misschien niet eens opvalt. Een versleten distributieriem, een kapotte cilinderkopkapping of een uitlaat die zo kapot is dat deze al bijna op straat ligt. Het zijn allemaal gebreken die je beter kan weten vóórdat je de auto koopt. Bovendien kan je bijrijder op geluiden en andere details letten tijdens de proefrit, terwijl jij je op het verkeer focust.

Plan je route

Het kan nooit kwaad om van tevoren alvast een route te bedenken voor je proefrit. Het beste is om tijdens je proefrit verschillende wegen te testen met verschillende snelheden. Een stuk over de snelweg, een weg door de bebouwde kom en een ‘ouderwets’ hobbelweggetje met kasseien zijn ideaal. Zo merk je direct hoe de auto functioneert. Op de snelweg hoor je door het gladde wegdek misschien niets, maar ook op een kasseienweg mag er niets rammelen. Zo weet je direct dat er iets aan de hand kan zijn met je auto.

Vermijd de spits

Een proefrit maken tijdens de drukke ochtend- of avondspits? Liever niet! Het beste is om je proefrit tussen 10.00 en 14.00 te maken. Niet alleen is het dan minder druk op de weg zodat je beter door kan rijden en dus je auto kan testen, het is ook het lichtst buiten. Zo zie je directe gebreken aan de auto veel sneller dan als je de auto tijdens schemer of in de avonduren zou bekijken en testen. Uiteraard is het Nederlandse weer niet te voorspellen, maar probeer je proefrit in te plannen op een regenvrije dag zodat je je volledig op het testen van je auto kan richten.
Maak geen proefrit tijdens de spits

Testen kan ook in stilstand

Voor je gaat proefrijden is het belangrijk dat je de auto ook test als deze niet rijdt. Vraag zoveel mogelijk aan de verkoper en laat hem van alles demonstreren. Bedien zelf ook alle knoppen en hendels, werkt alles zoals het zou moeten? Kijk goed naar alle verlichting van de auto: remlichten, voorlampen, achterlichten, richtingaanwijzer en lampjes in de auto. Doet alles het? Laat de motor even stationair draaien om rare piepende geluiden te ontdekken.

Echte schoonheid zit van binnen

Daar staat hij, je potentiële nieuwe auto. Helemaal schoon, gepoetst en je hebt bijna nog nooit een auto gezien die zo hard glimt. Maar let op, het is niet alleen het uiterlijk dat telt. Het is natuurlijk fijn als de verkoper zijn best heeft gedaan om de auto te poetsen, maar laat je niet teveel afleiden. Verkopers kunnen extra hun best doen om de auto te laten blinken zodat defecten minder goed opvallen. Een glimmende auto zegt niet alles, een smerige auto kan namelijk ook in goede staat zijn, ondanks dat deze niet glimt. Schoonheid zit immers van binnen.

Check, check dubbel check

Als je geluk hebt maak je de proefrit niet in je eentje, maar heb je een deskundige bijrijder bij je. Het is handig om voordat je een proefrit gaat maken een checklist te maken met de belangrijkste punten waaraan de auto volgens jullie moet voldoen. Maak hiervoor ook vooral gebruik van input van je deskundige bijrijder. De checklist kan je bijrijder dan tijdens de proefrit afvinken.
Benieuwd wat er op een checklist kan staan? Met deze checklist haal je het meeste uit een proefrit.
Handige checklist voor tijdens de proefrit

Schrijf defecten op

Vóór je de proefrit begint schrijf je alle defecten op die jij en je bijrijder tegenkomen. Op die manier kom je later niet voor verrassingen te staan waar jij verantwoordelijk voor gehouden wordt. Denk aan krassen in de lak, deuken, kapotte verlichting of barsten in ruiten. Valt je iets op aan de auto? Schrijf het op en als het kan maak er direct een foto van. Uiteraard kan jij niet alles ‘zien’ aan de auto. Niet zichtbare defecten kun je laten opsporen bij het RDW-keuringsstation of een autodealer in de buurt. Een dergelijke controle kost € 100, - en is een kleine extra investering die zich vaak direct terugbetaalt.
Mocht je ernstige defecten aan of in de auto tegenkomen nog voordat je begonnen bent aan de proefrit? Zie dan af van het maken van de proefrit. Versleten banden of defecte verlichting kunnen leiden tot problemen of een ongeluk. De kosten hiervan kunnen dan zomaar eens bij jou terechtkomen in plaats van dat de verzekering ze betaalt. Dan wordt een gratis proefrit ineens een duur grapje.

Start met een koude motor

Een auto kan wel eens startproblemen hebben. Om dit direct boven water te krijgen, begin je de proefrit met een koude motor, want ook een koude motor moet meteen starten. Biedt de verkoper aan om je te komen halen voor de proefrit? Sla dit dan af, geef aan dat je graag met een koude motor wilt beginnen en ga naar hem toe. Op die manier kan je de proefrit starten met een koude motor.
Begin de proefrit met een koude motor

Neem de tijd

Misschien denk je na 10 minuten proefrijden al wel dat je de auto gezien en goed ingereden hebt. Maar onthoud dat je de tijd mag nemen. Gemiddeld duurt een proefrit een half uur, maar hoe langer hoe beter. Overleg de tijdsduur van de proefrit altijd met de verkoper. Wil de verkoper de tijdsduur zo kort mogen houden dan is dit vaak geen goed teken. Met een korte tijdsduur zou hij kunnen proberen om defecten te verbergen die pas na enkele kilometers rijden opvallen. Probeer dus altijd zo veel mogelijk de tijd te nemen om de auto te leren kennen.

De voertuigpapieren

De belangrijkste tip voor bij een proefrit blijft: check alle papieren. Deze horen compleet te zijn bij de auto waarin jij een proefrit wilt maken. Vraag daarnaast zoveel mogelijk informatie aan de verkoper. Een goede verkoper zal je met veel plezier van alle informatie voorzien. Vertrouw je het niet? Onthoud: je bent nooit verplicht om een proefrit te maken.
Durf je het aan en gaat de proefrit goed? Dan wensen we je veel plezier van je nieuwe auto!
 


Delen

Reacties (0)


  • Plaats een reactie